Suntem a 15-a putere mondială într-un top în mare vogă: puterea intangibilă

Suntem a 15-a putere mondială într-un top în mare vogă: puterea intangibilă

Noţiunea de „putere intangibilă” sau „soft power” a fost lansată în urmă cu 20 de ani de economistul Joseph Nye şi măsoară abilitatea unui stat de a influenţa acţiunea celorlalte prin persuasiune sau atractivitate, mai degrabă decât prin acţiuni coercitive. Indicatorul semnifică potențialul de dezvoltare economică și socială a unei națiuni.

Ţara noastră se clasează pe locul 15 în lume în exercitarea puterii intangibile, conform noului indicator Soft Power Index, lansat ieri de Ernst&Young. Mai mult, Romania se află între cele nouă ţări din acest clasament, care se situează pe un trend ascendent de la începutul recesiunii economice până acum. În studiul citat se mai arată că pentru a dezvolta această sursă de influenţă la masa negocierilor internaţionale, România poate dezvolta investiţiile în cinematografie, energii regenerabile sau în lotul olimpic.

Dar, pentru a avea cu adevărat un cuvânt de spus, trebuie să înregistram progrese pe toate palierele puterii intangibile, de la creşterea companiilor locale, la consolidarea instituţiilor care garantează implementarea legilor şi libertăţile civile, sau la investiţiile în educaţie şi turism.

Avem un potenţial extraordinar de creştere

Ne puteți urmări și pe Google News

"Brandul de ţară al României se aşează pe nişte piloni consolidaţi de puterea intangibilă pe care o exercită ţara noastră la nivel regional şi internaţional. Faptul că Brâncuşi este unul dintre cei mai scumpi şi bine vânduţi artişti din lume, că exportam cu succes filme româneşti şi o întreagă serie de personalităţi şi valori culturale odată cu acestea, că echipa naţională de gimnastică a câştigat aurul european ilustrează perfect acest loc 15 în exercitarea unui nivel de acceptare şi atracţie la nivel mondial", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, Ernst&Young România.

"Sunt avantaje competitive pe care le putem consolida şi pentru care alte state sacrifică resurse uriaşe. Suntem în acest moment într-o poziţie cu un potenţial extraordinar de creştere, iar acest lucru s-a văzut foarte bine în urmă cu o săptămână, când mii de turişti străini s-au lăsat cuceriţi de atmosfera unică a străzilor bucureştene", a adăugat Bogdan Ion.

America-puternic dominatoare

SUA rămân o putere incontestabilă la nivelul puterii intangibile. În mod paradoxal, ar fi de aşteptat ca ultimii şase ani să fi afectat puterea intangibilă a Statelor Unite. SUA au fost văzute drept răspunzatoare pentru criza financiară globală, declanşându-se discuţii aprinse privind performanţa instituţiilor de pe Wall Street, a politicienilor sau organismelor de reglementare - fără a mai menţiona controversatul conflict din Irak. Deşi a început să piardă teren din 2008, Statele Unite rămân o putere incontestabilă şi puternic dominatoare la nivel intangibil. În ciuda deteriorării imaginii sale pe parcursul recesiunii, SUA rămân la distanţă mare de a doua clasată – Franţa. China conduce detaşat clasamentul ţărilor emergente, iar Europa de Est domină numeric top 20, cu 10 ţari prezente în clasament.

Ce este soft power (sau "a doua faţă a puterii")

Puterea tangibilă exprimată prin ameninţări sau recompense economice şi militare a devenit tot mai contra-productivă astăzi - lucru ilustrat de recenta Primavară arabă. De cealaltă parte, puterea intangibilă, sau soft power, câştigă mult teren, fiind văzută acum drept un indicator important al puterii unei naţiuni. Soft power reflectă abilitatea de a modela preferinţele celorlalţi, prin valori intangibile, precum cultură, personalităţi, instituţii şi politici, generând astfel acceptare şi beneficii în raport cu alte state. Ernst&Young a dezvoltat primul instrument cantitativ de măsurare a puterii intangibile - Soft Power Index, care înglobează 13 variabile ce conturează cele trei dimensiuni ale puterii intangibile exercitate de o naţiune. CLASAMENT