România participă la Jocurile Invictus, competiție dedicată militarilor răniți pe front

România participă la Jocurile Invictus, competiție dedicată militarilor răniți pe front

România va participa, în premieră, la Jocurile Invictus, cea mai mare competiţie internaţională destinată militarilor răniţi pe front. Echipa românească a ajuns azi-noapte în Canada, iar primele imaini deja au sosit.

În perioada 23 – 30 septembrie, la Toronto, se desfăşoară a treia ediţie a Invictus Games. În premieră, dintre cei 550 de competitori din cele 17 ţări  participante, 15 sunt români. Competiţia reuneşte 12 probe sportive, iar pentru desfăşurarea ei în bune condiţii, organizatorii au apelat la 1.500 de voluntari.

„Suntem mândri să putem contribui la un proiect atât de important, să fim alături de eroii noştri la prima lor participare la Jocurile Invictus”, a declarat Irina Radu, Preşedinte-Director General TVR. „Televiziunea publică face eforturi să aducă, pe micul ecran, poveştile militarilor români din toate teatrele de operaţiuni şi dincolo de ele, pentru a onora sacrificiul lor”, a mai adăugat PDG al TVR.

De-a lungul celor opt zile, Televizunea Română va difuza, în exclusivitate, imagini de la eveniment. Totodată, trimişii noştri speciali în Canada, corespondentul Alina Grigore şi directorul de imagine Silviu Andrei îi vor urmări pe sportivii români pas cu pas şi ne vor ţine la curent cu toate momentele importante ale competiţiei. TVR va realiza şi un documentar despre participarea României la această ediţie a concursului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt eroi care au luptat pe frontul împotriva terorismului, pentru libertatea noastră. Au fost răniţi, dar au reuşit să treacă peste experienţa teribilă a războiului şi să ia viaţa de la capăt. Sunt oameni care au rămas cu dizabilităţi, dar nu şi-au pierdut credinţa, iar acum sportul îi ajută să se recupereze fizic şi psihic. Sunt cei de la care învăţăm să nu ne dăm bătuţi şi să fim mai buni, cu fiecare zi”, a declarat Alina Grigore, jurnalist TVR, la plecarea delegaţiei. Echipa României a decolat în dimineaţa zilei de marţi, 21 septembrie, de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Şi Prinţul Charles sprijină echipa Invictus România. Prin Fundaţia Prinţul de Wales, a donat suma necesară achiziţionării unei proteze de viteză şi a două biciclete speciale pentru trei militari români răniţi pe frontul din Afganistan. De-a lungul anilor, TVR a fost alături de aceşti eroi şi v-a prezentat situaţia lor în cadrul Jurnalelor de Ştiri. Iar în reportajul „Cei de neînvins", din cadrul emisiunii emisiunii Dosar România de la TVR 1, v-am spus povestea echipei Invictus Romania.

Jocurile Invictus au fost înfiinţate de Prinţul Harry al Marii Britanii, în 2014, după o experienţă de 10 ani în armata britanică şi două misiuni în Afganistan. La ediţia din 2017, ţara noastră va fi reprezentată de 15 eroi, luptători răniţi în Afganistan şi Irak. Lotul este completat de rezerve, antrenori şi un medic, iar militarii vor fi însoţiţi şi de câte un membru al familiei.

Probele individuale alese de reprezentanţii României sunt: atletism, înot, tir cu arcul, ciclism, canotaj în sală.

Atletism - maior Laurenţiu Şerban, rănit în anul 2006, în Afganistan; - plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan; - sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.

Ciclism - plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan; - plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan; - plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.

Canotaj în sală (la simulator) - locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan; - plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.

Haltere - maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan; - plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.

Tir cu arcul - caporal Eugen Pătru,  rănit în anul 2014, în Afganistan; - plutonier Ionuţ Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan; - colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan; - colonel (rtr.) Dorin Petruţ, rănit în anul 2007, în Irak.

Înot - plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;

Sport de echipă: volei din şezut, la care sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

   Televiziunea Română va difuza imagini în exclusivitate de la Jocurile Invictus – Canada, 2017, cea mai mare competiţie internaţională destinată militarilor răniţi   O echipă a TVR va urmări pas cu pas, la Toronto, eroii români care ne reprezintă în competiţie.