România, paradisul studenților străini care-și cumpără diploma de medic
- Georgeta Petrovici
- 5 februarie 2018, 00:00
Un profesor de la Facultatea de Medicină din Arad a fost condamnat la doi ani și șase luni cu suspendare pentru că a primit mită în sesiunea de examene. Practica nu este nouă și arată cât de ușor poți să ajungi pe mâna unui doctor care nu a trecut pe la școală, dar rămâne să profeseze la noi în țară
Medici buni din România pleacă să muncească în străinătate, pentru că sunt mai bine plătiți și pentru că au parte de condiții mai bune de muncă. Cine sunt cei care rămân să trateze pacienții noștri? Pe lângă patrioți, nu de puține ori se angajează în spitale absolvenți de „medicină”, conaționali sau străini, care și-au luat examenele pe bani. În ultima perioadă, astfel de cazuri au fost demascate pe bandă rulantă, însă fenomenul e departe de a fi stopat.
4.000 de euro pentru toate materiile
Numai la Universităţile „Aurel Vlaicu” şi „Vasile Goldiş” din Arad, șpăgile ajungeau la 400 de euro, per examen, după cum au descoperit procurorii Parchetului General, vara trecută. Profesorii vindeau răspunsurile examenelor prin intermediul informaticienilor. Studenții care plăteau, le primeau prin SMS.
La finele săptămânii trecute, medicul Lucian Păiușan, medic primar anatomie patologică la SCJU Arad și cadru didactic la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a fost condamnat de către Tribunalul Arad la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru „luare de mită în formă continuată”. Studenții străini care au dat mită sunt obligaţi să susţină din nou examenele respective.
Sursele EVZ arată că erau studenți străini care, ca să nu mai dea pe la cursuri, plăteau 4.000 de euro mită și erau trecuți la toate materiile dintr-un an. La finele „studiilor” ajungeau să profeseze: să opereze în urgențe, să facă gărzi sau să aducă copii pe lume.
Dentiști licențiați în Arad, fără să fi dat pe la școală
Din 2013 se vorbește de existența unei filiere arădene de trafic cu diplome de licență. La momentul respectiv, prețul unei lucrări de licență începea de la 500 de euro. Reţeaua de la „Vasile Goldiș” a fost descoperită după o sesizare venită de la autorităţile italiene. Mai mulți „absolvenți” de stomatologie în Arad și-au deschis cabinete private în Italia, sărind peste etapa examenului, iar cazurile de malpraxis au început să curgă pe bandă rulantă. Alți colegi de-ai lor au ajuns să profeze în spitalele românești.
„Este regretabil și mai ales periculos ceea ce se întâmplă. Poate că în alte profesii o greșeală mai poate fi reparată, dar în medicină o greșeală poate costa viața pacientului. Sper ca toate concursurile prin care se ocupă locuri de medici în spitale să fie efectuate corect, iar candidații verificați real asupra cunoștințelor lor”, este de părere medicul Olimpia Oprea.
Fără Bac
De un deceniu, România este paradisul străinilor dispuși să își cumpere diplomele universitare fără a urma facultatea. Primul scandal răsunator cu privire la eliberarea de diplome false studenților străini a avut loc la Iași, în anul 2000, când s-a descoperit că 63 de italieni au devenit doctori, fără a se ști unde au făcut facultatea și dacă aveau Bacalaureatul.
Cei mai mulți dintre ei nici nu au participat, fizic, la susținerea licenței. Un alt scandal al diplomelor false a avut loc în 2006 la Universitatea de Medicină din Oradea. Anchetatorii au descoperit că instituția a eliberat străinilor zeci de diplome în specializări care nu existau în România.