România nu are nevoie de carantină. Rafila dă toate explicațiile necesare

România nu are nevoie de carantină. Rafila dă toate explicațiile necesare

În România nu se impune o nouă măsură cu carantina, așa cum s-a întâmplat în Germania și în Franța, pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

Medicul Alexandru Rafila a comentat măsurile de carantină ce urmează să fie adoptate în Franța și Germania, în contextul pandemiei de coronavirus, însă a precizat că nu este nevoie ca acestea să fie impuse și în România.

„Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în nici un fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

El a explicat că Franța are de două ori și jumătate mai multe cazuri de infectare cu coronavirus decât avem noi, raportat la populație, care e de cel puțin trei ori mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din păcate, tot mai multe țări în Uniunea Europeană înregistrează astfel de evoluții, care fac ca sistemele de sănătate să nu fie sustenabile, adică să nu poată să preia toți pacienții și nu mă refer doar la pacienții de terapie intensivă, ci și alți pacienți, cu forme medii. De exemplu, în Belgia nu au acces la servicii medicale spitalicești dacă au forme medii de boală”, a arătat Alexandru Rafila.

Epidemiologul a spus că, în aceste condiții, carantina este singura soluție, dar că mai important este să nu se ajungă într-o asemenea situație și de aceea sunt necesare măsurile preventive, precum purtarea măștii și distanțarea socială. Profesorul Rafila a exemplificat cu situația din Franța unde populația nu a luat în serios utilizarea măștilor de protecție sanitară, iar acest lucru a dus la o creștere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

„Utilizarea măștii era o glumă în zona localurilor, în zona de alimentație publică. Nu se utiliza masca în nici un fel. (…) Explozia actuală de cazuri este, până la urmă, rezultatul unei relaxări totale, care – după sezonul cald, care a dus la o scădere de cazuri – a determinat situația pe care o vedem acum”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.