Presa austriacă: România amenință cu blocarea Austriei la reuniunile NATO din cauza veto-ului

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sâmbătă, publicația austriacă Kurier a notat că România ar lua în considerare blocarea participării Austriei la reuniunile NATO ca o posibilă reacție la veto-ul exprimat de Viena în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Conform publicației, doi ofițeri din cadrul forțelor armate din Austria au așteptat acreditarea lor pe lângă Alianța (NATO) timp de săptămâni întregi.

Accesul lor este întârziat de România, care a cerut timp de gândire. Publicaţiile Salzburger Nachrichten şi Oberösterreichische Nachrichten au relatat în ediţiile lor de sâmbătă că este vorba de un răspuns la veto-ul guvernului austriac la Schengen”, notează Kurier.

România blochează accesul ofițerilor din Austria la NATO

Printr-un comunicat oficial, un reprezentant al NATO a exprimat recunoștința Alianței față de parteneriatul de lungă durată cu Austria. Mai mult, el a subliniat încrederea în capacitatea României și Austriei de a soluționa orice problemă bilaterală. Mai ales una care ar putea afecta misiunea ofițerilor austrieci desemnați în posturile NATO.

Ministerul de Externe de la Viena a transmis sâmbătă că România a solicitat o extindere a perioadei de așteptare până la mijlocul lunii octombrie. Asta pentru a lua o decizie cu privire la detașarea a doi ofițeri din Forțele Armate austriece la sediul NATO.

Orice decizie privind detașarea voluntară trebuie să fie aprobată de către toți cei 31 de membri NATO.

„Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen”, a mai spus Ministerul de Externe.

Ministerul de Externe, în colaborare cu Ministerul Apărării, menține o comunicare strânsă cu România, în efortul de a facilita o aprobare rapidă.

NATO. Sursa: Arhiva EVZ

Participarea Austriei la reuniunile NATO a mai fost blocată de Turcia

În acest context, Ministerul Apărării a inițiat contactul cu birourile relevante din cadrul NATO prin intermediul reprezentanței militare de la Bruxelles. Conform declarațiilor lui Michael Bauer, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate austriece. De asemenea, există o cooperare continuă cu Ministerul de Externe și cu Cancelaria Federală în acest proces.

Cu toate că Austria nu este stat membru al NATO, ea este conectată la Alianță prin intermediul „Parteneriatului pentru Pace”. Dar și prin participarea la operațiunile conduse de NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Istoricul participării Austriei la reuniunile NATO a fost marcat în trecut de o altă perioadă perioadă similară. Turcia a blocat prezența austriacă timp de mai mulți ani, începând cu 2016.

Această situație a survenit în contextul în care Austria a emis un veto în cadrul negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.