Editura Evenimentul si Capital

România lui Cristoiu. De ce e istoric discursul Cristinei Tarcea, președinta ÎCCJ, la Bilanțul DNA din 28 februarie 2018

Autor: | | 6 Comentarii | 7558 Vizualizari

Valorizîndu-l drept istoric, am reprodus pe cristoiublog.ro, reluat și de Evenimentul zilei la rubrica Gîndul lui Cristoiu, discursul ținut de Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție la paranghelia de tip publicitar care a fost ceea ce s-a numit oficial Bilanțul DNA din 28 februarie 2018.

Codruța Kovesi a ajuns, grație unui incredibil Cult al personalității, o persoană disputată mai pătimaș în spațiul public decît meciul de Cupă Steaua - Dinamo.

Asta a făcut ca discursul Cristinei Tarcea să fie interpretat atît de fanii, cît și de dușmanii Codruței Kovesi drept un ghiont dat șefei DNA. Infanteriștii Neprețuitei din Divizia Presă, în frunte cu Unitatea Militară de elită Digi24, au trecut cu vederea discursul potrivit șmecheriei cu știrea care nu ne convine e o ştire care nu există.

Dușmanii Codruței Kovesi au cultivat discursul sub semnul unei poziții antiKovesi. Și unii și alții stîlcesc propagandistic intervenția la Bilanțul DNA a Cristinei Tarcea.

Discursul e istoric, pentru că șefa ÎCCJ a pus capăt prin el uneia dintre cele mai respingătoare tradiții din ultimul timp - transformarea Bilanțurilor DNA într-o sărbătoare națională.

Cu un an în urmă, pe 24 februarie 2017, scriam sub titlul Ședința de bilanț a DNA - un Congres PCR cu o Codruța Kovesi pe post de Tovarășul și Tovarășa la un loc:

Joi, 23 februarie 2017, a avut loc la Bucureşti ședința de Bilanţ a DNA pe anul 2016. (…) Bilanţul unui Departament al Parchetului General, prin nimic deosebit constituţional de un alt departament, DIICOT, de exemplu, ar trebui să fie un moment strict profesional. Cu toate acestea, ca şi în alţi ani, Bilanţul DNA pe 2016 a luat înfățișarea unui eveniment de excepţie, cu vădite conotaţii de sărbătoare naţională. Invitații, unii dintre ei fără niciun rost la Bilanțul unui Departament dintr-o instituție de forță - președintele României, ministrul Justiției, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție - s-au rezumat la Mesaje festiviste, în genul celor zise de oaspeții la o tăiere de moț. Nici măcar o şedinţă Comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată – să admitem ipoteza – readucerii Basarabiei la Patria Mamă n-ar fi avut notele de moment sărbătoresc, cu semnificaţii de eveniment crestat pe răbojul Istoriei Naţionale, precum bilanţul DNA de joi, 23 februarie 2017. Poate doar şedinţele festive ale Marii Adunări Naţionale pentru proclamarea lui Nicolae Ceauşescu preşedinte al României să mai fi avut astfel de note tipice unui moment pe care propaganda oficială ţine morţiş să-l spînzure pe fundalul Istoriei.”

Aș fi scris la fel și despre Bilanțul din ziua de miercuri, 28 februarie 2018, dacă n-ar fi fost Discursul Cristinei Tarcea:

„Un moment de o deosebită valoare etică prin îndrăzneala de a pune o picătură de amar în butoiul de apă îndulcită cu zahăr care a fost atmosfera de la Bilanț.”

Discursul e istoric prin ceea ce am numit în comentariul meu drept semnalul de alarmă tras de un magistrat de prestigiul Cristinei Tarcea asupra Crizei de încredere prin care trece Justiția română în prezent.

Klaus Iohannis vrea să ne convingă că dezvăluirile despre abuzurile procurorilor interlopi de la DNA sunt niște fleacuri, deoarece ele sunt făcute de penali. Crede Klaus Iohannis o asemenea neghiobie? Habar n-am. Sigur e însă că o simplă iscodire a stării de spirit a populației va descoperi nu fără surprindere efectele devastatoare ale dezvăluirilor asupra încrederii de care se bucură Justiția în România ultimului timp.

Și asta din mai multe motive: 1. E vorba de dezvăluiri constînd în probe audio-video. O înregistrare cu unul dintre interlopii de la Ploiești bate la scor toate măcănelile lui Klaus Iohannis despre penalii care nu trebuie luați în seamă.

2. Scandalul Ploiești e singurul scandal postdecembrist în care șefa DNA, Procurorul General, președintele Republicii, ambasadorul american la București, înalte autorități, în loc să ceară măsuri drastice, se zbat să vîre murdăria sub preș.

Experiența istorică de pînă acum i-a convins pe români că această protecție de care se bucură la cel mai înalt nivel niște funcționari publici e nefirească. De-a lungul postdecembrismului au fost miniștri, premieri, înalți demnitari care au fost forțați să demisioneze pentru lucruri infinit mai puțin grave.

3. Dezvăluirile în materie de abuzuri ale DNA nu numai la Ploiești cad pe fundalul imaginii dezastruoase a magistraților în rîndul opiniei publice. Majoritatea plîngerilor care mi se adresează din partea necunoscuților se referă la anchete ale procurorilor și la sentințe considerate nedrepte. Oamenii simpli se confruntă cu abuzuri ale procurorilor și cu sentințe nedrepte date de judecători în procese civile, penale, de contencios administrativ. Dezvăluirile în legătură cu procurorii DNA, cu judecătorii din cîmpul tactic sunt percepute de oamenii simpli drept confirmări ale viziunii lor asupra Justiției, ca un spațiu al abuzurilor, al nedreptăților.

Discursul Cristinei Tarcea nu se referă la aceste dezvăluiri. Șefa ÎCCJ nu le cauționează, cum nu cauționează nici dezbaterile seară de seară pe televiziunile de știri ale anchetelor și proceselor în curs. Nu întîmplător ea a remarcat, cu o superbă ironie, că:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate