Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce nu trebuie să depună PNL Moțiune de cenzură
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce nu trebuie să depună PNL Moțiune de cenzură

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce nu trebuie să depună PNL Moțiune de cenzură

Dînd curs Învoielii istorice de la Cotroceni, Victor Ponta a depus la Parlament Programul cu care Guvernul Ponta 3 vrea să-şi asume răspunderea. Chiar dacă a fost evitată şmechereşte formula Program de Guvernare şi chiar dacă Secţia de Propagandă a PSD a dat drept normativ reducerea Documentului la o simplă stilizare a Programului Guvernului Ponta 2, depunerea la Parlament e un gest benefic pentru sănătatea morală a democraţiei româneşti postdecembriste.

Obiecţia de fond adusă scamatoriei prin care Victor Ponta a încercat să scape fără prezentarea Programului de Guvernare a fost că Acordul Politic încheiat între PSD, UNP şi PC pe de o parte şi UDMR pe de alta, a adus la Putere
Guvernul unei noi Coaliţii: PSD, UNPR, PC,  UDMR.
În Programul acestui nou Guvern trebuie să se regăsească şi obiectivele cerute de noul partener, UDMR, astfel încît Guvernul Ponta 3 să fie obligat să îndeplinească  Programul noii Coaliţii şi nu cel al răposatei Coaliţii USL.
Primul efect de sănătate morală se produce deja.
Pe televiziuni, în ziare, pe site-uri, se discută despre noul Program de guvernare, mai ales despre notele impuse de concubinajul cu UDMR. Desigur, jurnaliştii şi politicienii anti-PSD bat monedă calpă  pe concesiile făcute UDMR în chestiunea minorităţii maghiare. De remarcat faptul că autorii acestor atacuri sînt jurnalişti şi politicieni care pînă nu demult, cînd UDMR concubina cu Coaliţia condusă de Traian Băsescu, îi acuzau pe cei din USL de naţionalism grosier pentru criticile aduse „concesiilor“ făcute maghiarilor de către regimul Traian Băsescu. Lăsînd deoparte această expresie a ipocriziei cu moţ şi spectacolul de România Mare oferit în zilele din urmă de publicişti şi politicieni ce se pretind europeni, faptul că se  dezbat în public punctele unui Acord pe care PSD îl voia secret nu poate fi decît salutar.
Să reamintim că Victor Ponta fentase dezbaterea Programului de guvernare al Guvernului Ponta 3 tocmai pentru ca prevederile Acordului cu UDMR să n-ajungă la conştiinţa opiniei publice. După ce, timp de cîţiva ani, ai bătut cîmpii cu pericolul întruchipat de UDMR, dar mai ales, cu „concesiile făcute ungurilor“ de regimul Băsescu, e niţel inconfortabil să-ţi convingi electoratul – şi aşa naţionalist – că arborarea steagului secuiesc e un fleac.
Odată depus Documentul, Armia propagandistică a PSD a primit ordin de mobilizare. Pînă acum, din intervenţiile televizate ale cărătorilor de mesaje,  din manipulările oficioaselor Antena 3 şi România TV, se desluşesc trei teme de campanie privind Programul de Guvernare:
1) Programul acordă comunităţii maghiare din România drepturile acordate şi de regimul Băsescu.
2) Programul nu e chiar Program de Guvernare, ci un Program de etapă.
3) Programul Guvernului Ponta 3 e în proporţie de 95% Programul USL.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, asumarea răspunderii de către Guvern pentru un Program dă posibilitatea Opoziţiei să depună o moţiune de cenzură.
În acest plan, situaţia din Opoziţie e niţel pitorească.
PDL ar vrea să depună Moţiune de cenzură, dar nu poate, întrucît îi lipseşte numărul necesar de parlamentari pentru a o semna.
În consecinţă, liderii PDL anunţă pe toate canalele că textul Moţiunii e gata şi că PNL să facă bine s-o semneze.
PNL încă ezită dacă s-o facă sau nu.
Dacă aş fi întrebat ce să facă PNL,  aş declara fără să clipesc:
Să nu depună nici o Moţiune de cenzură.
E limpede că o Moţiune de cenzură n-are nici o şansă să treacă.
În aceste condiţii, depunerea unei Moţiuni are o strictă valoare electorală.
I-ar aduce PNL vreun cîştig depunerea unei Moţiuni împotriva Programului de Guvernare?
Evident, nu.
Şi pentru că:
1) Propaganda PSD susţine că e vorba de Programul USL. Pentru a fi convingătoare, Propaganda PSD arată cu degetul obiective PNL din Program.
În aceste condiţii, dacă depune o Moţiune de cenzură, PNL riscă acuzaţia de combatere a propriului Program.
2) PNL nu poate începe campania de răsturnare a Guvernului (cum ar fi zis pe vremuri Ionel Brătianu) pînă nu trece un timp în care electoratul să se convingă de slăbiciunile Guvernului Ponta 3. Pînă atunci, o Moţiune de cenzură ar risca să adîncească  imaginea unui PNL care vrea cu orice preţ să răstoarne de la Putere fostul prieten.
3) Felul în care pune problema PDL şi PDL mai mic (PMP) e contraproductiv pentru PNL. PNL trebuie să se manifeste ca principal partid de Opoziţie şi nu ca un apendice al PDL.
4) Refuzînd să iscălească Moţiunea de cenzură, PNL dă o mînă de ajutor PDL şi Opoziţiei. Punctele de atac ale Moţiunii ar trebui să fie concesiile făcute UDMR. Numai că Opoziţia anti-PSD şi-a făurit o imagine de proeuropeană, de modernă. O Moţiune de cenzură împotriva „concesiilor făcute“ UDMR intră în conflict cu această imagine. Mai ales că, pînă nu demult, liderii PPD, dar şi Traian Băsescu nu osteneau a se delimita de naţionalismul primitiv, antieuropean al PSD.
CITIȚI ȘI

  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta vrea să ascundă Parlamentului și țării înțelegerile secrete încheiate cu UDMR prin boscheți
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Invocînd cuvîntul de onoare al lui Victor Ponta (!), Traian Băsescu a încălcat grav Constituția
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Guvernul Ponta 3 – un Guvern dat cu nițel lustru occidental pentru ca Penalii din PSD să poată trece Legea Amnistiei
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu și Victor Ponta față-n față cu șansa vieții lor
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În Criza din Crimeea, naționalismul ucrainean – unul dintre cele mai tembele din Europa de azi – chiar n-are nici o vină?!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta caută un alt partid de pus în pieptul PSD, cum a fost PNL
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta i-a zis lui C. P. Tăriceanu că-i dă un post în Guvern numai dacă-i face rost de ceva trădători
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Ultima Cuvîntare a lui Victor Ponta pe post de Nicolae Ceaușescu al USL
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL – o Coaliție Măreață a cărei soartă stă într-un fleac: acceptarea lui Iohannis de către Victor Ponta