România, lovită de un nou cutremur. Este al doilea din ultimele 24 de ore

România, lovită de un nou cutremur. Este al doilea din ultimele 24 de oreSursa foto: Belish | Dreamstime.com

Un nou cutremur a lovit miercuri România. Acesta a avut loc la ora 15.16 minute și s-a produs în zona seismică Vrancea. Este al doilea cutremur din ultimele 24 de ore.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a fost unul slab, cu magnitudinea de 2,8 și s-a produs la o adâncime de 82 de kilometri.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 78 km E de Brașov, 91 km NE de Ploiești, 104 km S de Bacău, 114 km V de Galați, 115 km V de Brăila, 141 km N de București, 163 km NE de Pitești, 184 km SV de Iași, 192 km E de Sibiu și 206 km N de Ruse.

Deși a avut o intensitate mică, cutremurul este al doilea din ultimele 24 de ore. Un altul a avut loc noapte trecută, la ora 00.45 în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Magnitudinea cutremurului a fost de 2,4 pe scara Richter.

Cel mai mare cutremur din acest an

Cel mai puternic cutremur din acest an, cu magnitudinea de 5,5 grade a avut loc în dimineața zilei de 3 noiembrie și s-a resimțit în mai multe orașe din România, dar și din Ucraina și Bulgaria.

Magnitudinea inițială, anunțată de centrul european, a fost corectată de INFP la 5,2 pe scara Richter.

Potrivit directorului onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, un cutremur de peste 7 grade, asemănător cu cel din martie 1977, va avea loc în anul 2040.

Va fi un cutremur în jurul anului 2040 cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri.

Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat prof. dr. Mărmureanu.

Ne puteți urmări și pe Google News