România, lăudată la nivel înalt: „Unul dintre cei mai apropiați și capabili aliați ai SUA din Europa Centrală și de Est”
- Ramona Rotaru
- 11 iulie 2022, 18:59
România a primit laude din partea mai multor foști ambasadori SUA. Aceștia au transmis o scrisoare poporului nostru, prin care susțin că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări este una dintre cele mai bune investiții făcute de americani. Potrivit foștilor ambasadori, România este unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA din Europa Centrală și de Est.
Opt foști ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în România au transmis o scrisoare de laudă către poporul nostru. Diplomații susțin că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări este una dintre cele mai bune investiții pe care SUA le-a făcut în Europa. Cuvintele de laudă nu au lipsit din această scrisoare, ba din contră.
Foștii ambasadori susțin că România este unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est. Mai mult decât atât, suntem „un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări”. Scrisoarea a fost trimisă cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic.
„România este astăzi unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est. Țara dumneavoastră oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări. România lucrează împreună cu Statele Unite pentru susținerea acestor principii comune la nivel regional și global. După cum este binecunoscut, democrația nu poate exista în absența statului de drept, a responsabilității politice sau a unor instituții naționale puternice. Sprijinul continuu al românilor pentru reforme este necesar atât pentru asigurarea unei societăți democratice reziliente, cât și pentru a uneia prospere, puternice și competitive”, se arată în scrisoarea semnată de cei opt foști ambasadori ai SUA în România.
România, un pion important în apărarea Flancului Estic al NATO
Diplomații au vorbit în scrisoare și despre situația actuală, precizând că România a devenit „furnizor esențial de asistență civilă și militară pentru Ucraina. Totodată, România a asigurat adăpostul și tranzitul a peste 1,5 milioane de ucraineni și a făcut posibil exportul cerealelor din Ucraina prin propriile sale porturi de la Marea Neagră, contribuind astfel la evitarea unei crize alimentare mondiale”.
Potrivit foștilor ambasadori, țara noastră este un pion important în ceea ce privește apărarea și întărirea Flancului Estic al NATO, însă și în consolidarea securității de la Marea Neagră. În scrisoare se vorbește și despre criza energetică prin care România trece în prezent.
„Energia a devenit una dintre dimensiunile principale ale Parteneriatului Strategic SUA-România și unul dintre principalele sale motoare de dezvoltare. Mixul energetic diversificat, resursele proprii și profilul regional fac din România un partener natural al SUA într-un sector cu valoare deopotrivă economică și strategică. Cooperarea româno-americană poate aduce o contribuție decisivă la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare, aspect critic pentru securitatea energetică a Europei. Viziunea și leadership-ul țării dumneavoastră în abordarea dublei provocări a securității energetice și tranziției verzi se regăsesc în proiecte precum instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România”, se arată în scrisoarea transmisă românilor.
Includerea României în Visa Waiver, un avantaj și pentru America
Demnitarii au vorbit și despre includerea României în programul Visa Waiver, pas care ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane.
„Includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri”, mai precizează cei opt foști ambasadori ai SUA în România.
Parteneriatul Strategic dintre cele două țări „s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa și suntem cu toții mândri că am fost parte a acestei povești de succes. Amploarea și profunzimea Parteneriatului, alături de numeroasele sale rezultate pozitive, scot în evidență atât compatibilitatea dintre țările noastre, precum și beneficiile reciproce pentru SUA și România”, se mai precizează în scrisoare.