Iohannis: Includerea României în Programul Visa Waiver, obiectiv comun al ambelor părți

Iohannis: Includerea României în Programul Visa Waiver, obiectiv comun al ambelor părțiSursa foto: Administraţia Prezidenţială

Includerea României în programul Visa Waiver este un efort comun al ambelor părți, atât în ceea ce ne privește, cât și din partea Statelor Unite ale Americii, potrivit declarațiilor făcute de Klaus Iohannis cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea parteneriatului Strategic cu SUA.

Pentru a putea fi inclusă în programul Visa Waiver, România mai are de îndeplinit un singur criteriu, și anume acela de a reduce rata de refuz a vizelor pentru SUA.

Visa Waiver ar duce la eliminarea obligativității vizelor pe care trebuie să le obțină cei care vor să meargă în State. Programul ar permite țărilor incluse în el, deplasarea în SUA fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile.

În contextul aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu SUA, președintele României, Klaus Iohannis a menționat că „Un obiectiv comun asumat de țările noastre este includerea României în Programul Visa Waiver, iar ambele părți depun eforturi pentru îndeplinirea sa”.

Declarația președintelui Iohannis

„Parteneriatul Strategic cu SUA a avut un rol determinant în transformarea democratică a țării noastre și a condus la extinderea cooperării bilaterale și în plan internațional, la consolidarea relației transatlantice și la întărirea legăturilor dintre popoarele noastre. La un sfert de secol de la lansare, România și SUA sunt angajate în extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, de la cooperarea excelentă dintre țările noastre în domeniul securității și apărării, până la cea în domeniul economic, al securității energetice, educației, cercetării și relațiilor interumane”.

El afirmă că, în ultimii 25 de ani, România a demonstrat voința și capacitatea de a contribui semnificativ la obiectivele comune de pe agenda bilaterală româno-americană, devenind cel mai constant și de încredere aliat al Statelor Unite în regiune.

Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, situația de securitate din regiunea noastră și consecințele grave ale acestui război la nivel global și în sectoare cheie ne determină să acționăm împreună, mai uniți ca niciodată, pentru a găsi soluții, în plan bilateral sau euroatlantic, pentru a consolida și proteja valorile, securitatea și reziliența societăților noastre.

Parteneriatul Strategic este despre oameni, despre legăturile interumane care ne aduc mai aproape. Un obiectiv comun asumat de țările noastre ca parte a acestei dimensiuni de cooperare este includerea României în Programul Visa Waiver, iar ambele părți depun eforturi pentru îndeplinirea sa.

Vreau să salut cu această ocazie comunitatea de români care trăiește, muncește sau studiază în Statele Unite și, de asemenea, pe partenerii noștri americani care trăiesc în România. Un mesaj special de mulțumire transmit militarilor americani prezenți în țara noastră. Am convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite este și va continua să rămână unul dintre fundamentele politicii externe și de securitate ale României”, a încheiat șeful statului, citat de agenția Mediafax.