Evenimentul Zilei > Economie > România, la coada Europei! Realitatea care ne face de rușine. Doar Bulgaria stă mai prost
România, la coada Europei! Realitatea care ne face de rușine. Doar Bulgaria stă mai prost

România, la coada Europei! Realitatea care ne face de rușine. Doar Bulgaria stă mai prost

Poate deloc surprinzător, România ajunge din nou rușinea Europei. Potrivit ultimelor date publicate de un studiu independent, avem cel mai mare decalaj în rândul veniturilor cetățenilor, care sunt tot mai polarizate, o situație puțin onorantă pentru o țară membră UE.

Un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung scoate la iveală faptul că în România a fost înregistrat al doilea cel mai mare decalaj al veniturilor dintre cei mai bogaţi 20% dintre oameni şi cei mai săraci 20% dintre locuitori, din şapte ţări membre ale Uniunii Europene, potrivit unui infografic Monitorul Social.

Mai exact, se pare că raportul veniturilor între cei mai bogaţi 20% dintre oameni şi cei mai săraci 20% este în anul curent de 7,1, conform analizei citate, care a utilizat informaţii statistice din baza de date Eurostat.

Totodată, acest document evaluează diferenţele ratelor de inegalitate a veniturilor din România, Bulgaria, Suedia, Germania, Polonia, Spania şi Grecia. Astfel, dintre cele şapte ţări analizate, Bulgaria este ţara cu cea mai mare rată a inegalităţii veniturilor dintre cei mai bogaţi 20% dintre locuitori şi cei mai săraci 20%, cu un indicator de 8,1.

Decalajul ia amploare

De asemenea, sursa citată mai precizează faptul că decalajul dintre săraci şi bogaţi în România a crescut faţă de anul trecut, când acesta se afla la o valoare de 7, însă a scăzut faţă de 2018, când rata inegalităţii veniturilor era la 7,2. Un decalaj major, care nu prea rimează cu statutul de țară a Uniunii Europene.

În aceeași regiune extinsă în care se află România, Polonia înregistrează în acest an un decalaj al veniturilor între bogați şi săraci de 4,3, similar cu cel al Suediei şi mult mai mic decât cel de 7,1 înregistrat de România.

Nici în Spania lucrurile nu stau foarte bine din punct de vedere al veniturilor. În acest stat aflat în vestul Europei, rata inegalităţii dintre veniturile săracilor şi bogaţilor este una ridicată în acest an, de 5,9, potrivit analizei realizate de Monitorul Social. În ceea ce priveşte analiza separată între sexe, raportul dintre media celor mai mari 20% dintre venituri şi media celor mai mici 20% dintre venituri s-a menţinut aproximativ constantă în ultimii ani, mai arată sursa citată, informează Capital.