Aproape 20 la sută dintre bulgari trăiesc sub pragul sărăciei. Cum o fi în România?

Aproape 20 la sută dintre bulgari trăiesc sub pragul sărăciei. Cum o fi în România?

Indicele Gini, care este utilizat pentru a caracteriza statistic distribuția bogăției într-o societate, a crescut de la aproximativ 36 la 41 la sută în Bulgaria. E dovada că în țara vecină bogații devin tot mai bogați, iar săracii abia mai reușesc să-și asigure traiul.Iată ce scrie publicația Duma!

Potrivit Eurostat, 19% dintre cetățenii din Bulgaria sunt sub pragul sărăciei și acest lucru se poate schimba dacă se iau măsuri privind egalizarea veniturilor. Costurile pentru protecția socială trebuie majorate, fie prin impozite indirecte, fie prin impunerea unei grile de impozitare abrupte. Aceasta este o chestiune de politică și strategie pe termen lung, a declarat, pentru Bloomberg TV Bulgaria, dr. docent Grigor Sariiski de la Institutul de Economie al Academiei de Științe din Bulgaria. "Ideea este ca ministrul afacerilor sociale să propună un prag al sărăciei atunci când există o încetinire a creșterii PIB-ului. Dacă propunerea va fi acceptată în forma sa inițială, ministrul va putea defini pragul sărăciei după cum dorește. În acest sens, această definiție unilaterală este destul de controversată”, spune dr. Sariiski.

Potrivit acestuia, indicele Gini, care este utilizat pentru a caracteriza statistic distribuția bogăției într-o societate, a crescut de la aproximativ 36 la 41 la sută. Bogații devin tot mai bogați, iar săracii abia supraviețuiesc, amintește acesta și arată că Bulgaria are una dintre cele mai mici ponderi din PIB în cheltuielile de protecție socială.

Sariiski a subliniat că strategia de absorbție a fondurilor UE trebuie să fie fezabilă, pentru că altfel Uniunea Europeană poate sista o parte din banii pentru Bulgaria sau poate forța țara să recupereze o parte din suma primită.

Ne puteți urmări și pe Google News

https://duma.bg/19-na-sto-ot-horata-u-nas-sa-pod-liniyata-na-bednostta-n222853

Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/cciulu