România, o țară care a depășit nostalgia pentru fabricile comuniste, a devenit un jucător important pe piața europeană. Datele arată că industria românească este mai puternică și mai diversificată decât cea a Germaniei sau a Franței.
România, o țară care a renunțat la industria comunistă, a devenit un model pentru Europa. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a prezentat datele care arată că România are o pondere mai mare a industriei în PIB decât Germania sau Franța.
El a subliniat că acest pas reflectă o maturizare economică și o adaptare la cerințele secolului 21. Cristian Popa spune că România are o pondere mai mare în PIB decât Germania și este net superioară mediei Uniunii Europene.
Dacă acum 30 ani era izolată, România și industria sa fac parte din lanțurile de producție europeană.
România, o țară industrială peste media europeană
Potrivit lui Cristian Popa, industria în România reprezintă un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc, mult peste media Uniunii Europene.
El mai declară că România are forță industrială după echilibrul evidențiat dintre robustețea sectorului industrial și diversitatea economică.
De asemenea, exporturile României sunt dominate de categoria „mașini și echipamente pentru transport”, ceea ce demonstrează integrarea României în lanțurile de producție europeană.
O evoluție de la industria comunistă la cea modernă
Popa a spus că, acum 30 de ani, industria avea o pondere mai mare în PIB, dar dintr-un PIB de 10 ori mai mic și cu o eficiență scăzută. A îndemnat la depășirea nostalgiei pentru fabrici colosale și poluante și la îmbrățișarea realității.
El a mai afirmat că România a evoluat de la epoca industriei grele și ineficiente la un peisaj industrial modern, unde calitatea primează asupra cantității și unde piața globală decide cine este câștigător și cine este pierzător.
O economie sănătoasă și rezilientă înseamnă diversitate, adaptabilitate, productivitate și un sector dezvoltat al serviciilor. România de azi nu mai este în epoca industriei grele și ineficiente fiindcă a evoluat spre un peisaj industrial modern, unde calitatea primează asupra cantității și unde piața globală decide cine este câștigător și cine este pierzător.
„În timp ce melancolicii privesc în urmă la „zilele de glorie” ale industriei ca fiind o „Epocă de Aur”, consider că datele actuale sugerează mai degrabă o maturizare economică”, conchide Cristian Popa pe Linkedin.