Pana in 2009 nu vor mai exista gospodarii fara energie electrica.
Satele din varful muntilor, neelectrificate pana in prezent, sau cele care sunt partial racordate la reteaua de energie nu vor mai avea, in trei ani, gospodarii fara curent electric.
Potrivit unui proiect al Ministerului de Interne, aprobat ieri de guvern, in maximum trei ani vor avea curent electric aproximativ 67.700 de gospodarii, printr-o investitie totala estimata la 479 de milioane de lei. Acesti bani vor veni din bugetul administratiilor publice locale, de la bugetul de stat, prin credite bancare sau prin imprumuturi europene.
La mana distribuitorilor privati Totusi, pentru realizarea proiectului guvernul trebuie sa negocieze cu distribuitorii de energie electrica - cu Electrica sau cu furnizorii privati, care ar putea fi nevoiti sa accepte tarife mai mici pentru consumatori sau sa contribuie la strangerea banilor pentru investitii printr-un fond constituit din perceperea tarifului de retea.
„Odata extinsa reteaua de energie electrica, exista si o sansa de dezvoltare economica si cu cat este consumul mai mare, cu atat distribuitorii ar trebui sa aiba si un profit mai mare”, a declarat Mircea Toader, secretar de stat in MAI. Programul aprobat ieri de executiv reprezinta, de fapt, prelungirea unui program inceput de Ministerul Economiei in 1997.
Cu toate ca abia in termen de opt ani Electrica a reusit sa racordeze la reteaua de electricitate 78.000 de gospodarii, Mircea Toader s-a aratat convins ca pana in 2009 si celelalte gospodarii vor avea energie electrica.
ISTORIC
> In 1884, Timisoara devine primul oras din Europa in care este introdus iluminatul electric public.
> In 1896 este pusa in functiune prima hidrocentrala din Romania, Sadu I. Mica localitate devine primul sat electrificat.
> Dupa marea nationalizare de la sfarsitul anilor ‘40 se infiinteaza Societatea Generala de Electricitate, care aplica primul plan de dezvoltare energetica. Planul general de electrificare se desfasoara intre 1951 si 1960 si cuprinde o mare parte a localitatilor Romaniei.
> In 1960 este instalat la Predeal primul stalp pentru electrificarea unei cai ferate romanesti. (Vlad Odobescu)