România, în Schengen. Rareș Bogdan, anunț din Parlamentul European
- Ionel Sclavone
- 10 iulie 2023, 20:15
Parlamentul European a criticat votul negativ al Austriei, împotriva României și Bulgariei, la Consiliul JAI din 8 decembrie anul trecut, când a fost respinsă cererea de aderare la Schengen, Europarlamentarul Rareș Bogdan a prezenta concluziile moțiunii, dezbătută la Strasbourg, în care autoritățile de la Viena au fost trase la răspundere pentru că au blocat nejustificat accesul României în Schenghen.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a prezentat principalele concluzii ale plenarei Parlamentului European, de la Strasbourg. Între altele el a vorbit și despre criticile formulate la adresa Austriei pentru votul negativ dat României și Bulgariei. În decembrie anul trecut, la Consiliul JAI, Austria s-a opus aderăriri celor două țări la Schengen.
„Strasbourg - cea mai dură poziție împotriva Austriei, după blocarea României. În premieră, o instituție europeană pune la colț Austria după ce a blocat nejustificat accesul României în Schengen: Parlamentul European. Textul moțiunii la care sunt raportor din umbră al Popularilor Europeni, text prin care se cere încă o dată aderarea, dar în termeni foarte fermi (felicitări, doamna președintă a Comisiei de Petiții, Dolors Montserrat! pentru curaj!), conține formulări fără echivoc: votul împotrivă n-a fost justificat juridic (pe românește, nu există bază legală), fiind «mai degrabă motivat de campanii politice naționale»;
invită Comisia să analizeze o posibilă încălcare a Tratatului UE; îndeamnă Consiliul «să își îndeplinească obligațiile referitoare la cooperarea loială (!!) în temeiul articolului 13 din TUE în relația sa cu Comisia și cu Parlamentul European»; «solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la UE»; «Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza deciziei negative și nejustificate adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen, luând în considerare pierderile financiare înregistrate începând din iunie 2011”;
„îndeamnă Comisia să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulație al cetățenilor români și bulgari». Reamintesc că Rezoluția este urmare a unei petiții depuse de un «Asociația pentru Energie Curată», condusă de Răzvan Nicolescu”, a scris Rareş Bogdan într-o postare pe Facebook.
Ce subiecte au mai fost dezbătute la Strasbourg
În același context, europarlamentarul liberal a făcut o scurtă trecere în revistă a subiectelor dezbătute la Strasbourg, în ședința Parlamentului European. Ce s-a mai discutat la Strasbourg
„Moțiunea privind sănătatea - lecții învățate din pandemie - Raportor aceeași Dolors Montserrat - deși nu sunt membru al Comisiei Covid 19, care a formulat recomandările în privința unei reforme profunde a sănătății, mi-am convins colegii deputați să preia conținutul a 4 amendamente depuse împreună cu Cristian Bușoi.
Obiectivul este accesul tuturor cetățenilor, în special al celor fără posibilități financiare, la investigații cu cea mai modernă tehnologie, care permite depistarea incipientă a TUTUROR problemelor de sănătate. Acum, tehnologia costă mult. Dar de 100 de ori mai mult costă tratamentele!”, a arătat Rareș Bogdan.
Problemele poluării dezbătute de parlamentarii europeni
Potrivit europarlamentarului au fost analizate și rapoartele privind reducerea emisiilor poluante și măsurile pentru refacerea mediului înconjurător. Rareș Bogdan a precizat că europarlamentarii populari au solicitat ca domeniul creșterii animalelor să nu fie tratat ca având același potențial de poluare.
„Rapoartele privind reducerea emisiilor poluante și privind refacerea naturii. Câteva chestiuni: EPP a luptat la baionetă ca domeniul creșterii animalelor să nu fie tratat ca având același potențial de poluare ca industriile grele. Din păcate există un lobby sinistru împotriva fermierilor, care și-așa se zbat să supraviețuiască, sub poveri financiare enorme. Susținem Pactul verde, susținem refacerea naturii, dar nu pe seama fermierilor, să fie clar! Reducerea pesticidelor, de pildă, nu trebuie făcută procentual, otova la toate statele, ci în funcție de realitatea în teren.
Dacă s-ar aplica propunerea Comisiei, zeci de mii de cultivatori ar dispărea. Mulți sunt din România, care nu folosește atât de multe pesticide ca alte state, dar care dacă renunță la ele, își pierd recoltele. Pe urmă, dar nu în ultimul rând, dacă UE își reduce suprafețele cultivate, riscă să ofere monopol unor țări din afara Uniunii, de unde vin alimente sub standard. Și asta deoarece prețul una alimente va crește, și mulți nu și-l vor permite. Să protejăm natura, dar și pe fermieri!”, a mai arătat europarlamentarul român.
Un ultim subiect abordat în dezbaterile de la Strasbourg a fost legat de votul „la normele de protecție a jurnaliștilor, ong-iștilor, artiștilor și cercetătorilor împotriva acțiunilor legale abuzive (proiect de directivă)”, potrivit lui Rareş Bogdan.