România ar putea să treacă, din nou, printr-o criză de imunoglobulină, de data asta situația putând fi chiar și mai dramatică decât cea din anul 2017.
În România ar putea să apară o nouă criză a imunoglobulinei, una mai severă decât cea care s-a înregistrat în anul 2017. Avertismentul a fost lansat de Besmax Pharma Distribution (BPHD).
„În săptămâna 31 mai – 6 iunie 2021, BPHD a primit solicitări de urgență de la un număr de 11 spitale rămase fără stocuri de imunoglobulină normală, după ce distribuitorii cu care aveau contract au notificat că nu mai pot asigura livrările.
România, în pericol să se confrunte cu o nouă criză a imunoglobulinei
Printre cele 11 spitale menționăm Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, „Marie S. Curie”, Spitalul Clinic de Copii „Dr Victor Gomoiu”, Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul Clinic Județean Constanța. Am reușit pentru moment să furnizăm cantitățile de imunoglobulină solicitate, dar e improbabil că vom reuși acest lucru și în perioada următoare, dacă rămânem, la fel ca și în 2017, singurul distribuitor care va livra spitalelor imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă”, au transmis reprezentanții BPHD.
La începutul anului, BPHD a transmis o avertizare pe această temă către Ministerul Sănătății. „La începutul anului 2021, am informat Ministerul Sănătății cu privire la riscul de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor românești cu imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă, în condițiile în care că majoritatea distribuitorilor de pe piața românească au redus treptat cantitățile livrate.
Am arătat atunci că există o problemă globală a plasmei umane, materia primă din care se fabrică imunoglobulina, în condițiile în care, de la debutul pandemiei COVID-19, s-a înregistrat o scădere cu 30% a colectării de plasmă normală la nivel mondial.
„Demersurile noastre de la începutul anului au fost ignorate până acum”
Din păcate, demersurile noastre de la începutul anului au fost ignorate până acum, iar ceea ce vedem astăzi este consecința acestui dezinteres pentru o problemă gravă, cu care România s-a mai confruntat în trecut, cu consecințe mortale pentru persoanele care au nevoie de tratament cu imunoglobulină.
Precizăm în acest context că prețul maxim de decontare a imunoglobulinei, impus în România de autorități, este cu 30% mai mic decât prețul mediu din Uniunea Europeană, fiind cu peste 7% mai mic decât prețul de transfer solicitat de producători distribuitorilor români”, se mai afirmă în comunicat. În care se vorbește și despre măsurile ce trebuie adoptate urgent.
„Este evidentă nevoia unei politici de preț mai flexibile pentru a asigura livrările în condiții de criză (la nivel mondial producția de imunoglobulină este mai mică decât cererea), cât și nevoia acută a demarării colectării de plasmă normală în România, aceasta fiind soluția europeană adoptată de țările care își pot astfel asigura necesarul de imunoglobulină (Austria, Cehia, Germania, Ungaria) (...) Pacienții români dependenți de imunoglobulină nu trebuie să mai treacă prin riscurile și frica din 2017, când au fost privați de un medicament vital pentru ei.”