România, în doliu! A murit renumitul Ion Bulei

România, în doliu! A murit renumitul Ion Bulei

Istoricul Ion Bulei, un specialist cu o exemplară carieră diplomatică și academică, a murit luni, a anuntat delegatul permanent al Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu.

"Ion Bulei a fost profesorul Universității din București care a făcut din Istoria modernă a românilor o pasiune și o carieră profesională - totul în beneficiul generațiilor de studenți din Facultatea de Istorie sau de la Centrul românesc din Veneția, care l-au cunoscut, iubit și apreciat. Cărțile sale despre modernitatea românească sunt repere de claritate și eruditie. Un om elegant și discret, cu un cuceritor simț al umorului, un coleg desăvârșit a fost, până în această dimineață. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris Cioroianu, pe Facebook.

O carieră exemplară pentru Ion Bulei

Ion Bulei s-a născut la 30 martie 1941, la Comarnic, județul Prahova. A fost cercetător (1971-1990), profesor la Facultatea de Istorie a Universității București (din 1993), diplomat (atașat cultural la Roma, 1990 - 1993, director al Institutului Cultural Român de la Veneția (1997 - 2003), director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale - ISPRI al Academiei Române (2003 - 2011).

Ne puteți urmări și pe Google News

Este autor a 19 cărți și a peste 200 de studii și articole. Pentru activitatea sa a fost distins cu Premiul "Nicolae Iorga" al Academiei Române (1987), Premiul Uniunii Scriitorilor (1993; 2006), Premiul revistei "Magazin istoric" (1996).

În anul 2001 a fost decorat cu Ordinul "Steaua României'', în grad de cavaler (2001).

„România în Primul Război Mondial”, „Bunul nostru rege – Ferdinand”, „O istorie a românilor”, „Carol I – Un destin pentru România”, „În Vechiul Regat”, „Regina Maria. Puterea amintirii” sunt doar câteva dintre multele cărți pe care istoricul Ion Bulei – cel care mărturisea că a avut bucuria să facă ceea ce-i place – le-a scris. Credea în puterea elitelor de a influența dezvoltarea unei națiuni și le-a dedicat multe dintre scrierile sale. Însă despre elita care conduce acum România nu avea o părere la superlativ.

„Azi, elita pe care o avem nu este capabilă să fixeze niște repere de care să țină toți cont, să se coordoneze într-un  efort național pentru realizarea lor”, declara Bulei într-un interviu din 2018 pentru România Liberă.