România în Air Schengen. Echipele de control, conectate la toate bazele de date

Sursa foto: Arhiva EVZ

România a intrat în spațiul Schengen cu 17 aeroporturi și 4 aeroporturi maritime. Statul român și cel bulgar nu au intrat cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație, din cauza opoziției Austriei din Consiliul JAI.

Schengen: Cum vor decurge călătoriile după 31 martie

Abia după lungi negocieri și presiuni din partea Parlamentului și a Comisiei Europene, Viena și-a schimbat poziția în favoarea guvernelor de la București și Sofia. Cancelarul Karl Nehammer susține că țara noastră nu poate intra în Schengen pentru că nu poate asigura securitatea granițelor teretre ale UE în fața migrației ilegale.

În acest context, chestorul de poliție Cornel Laurian Stoica, conducătorul Poliției de Frontieră, a explicat care vor fi măsurile de securitate pe care vameșii, polițiștii, jandarmii și trupele speciale le vor pune în practică după 31 martie, odată cu intrarea în Air Schengen.

Chestorul evidențiat că aderarea în spațiul european de liberă circulație nu înseamnă că fluxul de pasageri din aeroport va trece nestingheriți prin terminale. Dimpotrivă, șeful Poliției de Frontieră a sublinat că structurile subordonate Ministerului de Interne pot efectua controale inopinate în cazul în care au anumite suspiciuni.

Spaţiul Schengen. Sursa foto: © Maren Winter | Dreamstime.com

Controale aleatorii pe aeroporturi

În plus, polițiștii vor primi dispozitive mobile conectate la „toate bazele relevante de date” naționale și ale Spațiului Schengen.

„Trebuie să ştim că în zona de terminal Schengen, în toate terminalele vor fi patrule mixte de poliţişti, jandarmi, care vor veghea la siguranţa noastră. Vor face controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care ştim că sunt date în urmărire, sub control judiciar şi aşa mai departe.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei de Frontieră împreună cu celelalte arme, s-a dezvoltat o aplicaţie pe un terminal mobil, practic un telefon, cu care colegii mei şi ceilalţi din celelalte arme pot verifica documentele persoanei şi vor observa dacă documentul este dat pierdut, furat, dacă este una şi aceeaşi persoană, dacă există o alertă pe numele persoanei, iar în momentul în care vor identifica această persoană, o vor conduce în linia a doua de control pentru a lua măsurile legate”, a afirmat şeful Poliţiei de Frontieră.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Polițiștii de frontieră vor avea acces la baza de date Schengen

Chestorul a explicat că în cazul unor suspiciuni, echipajele de poliție vor verifica persoana bănuită în toate bazele date relevante, naționale și europene. În scenariul în care suspiciunile nu se confirmă, persoana respectivă își va continua călătoria. În caz contrar, dacă se confirmă suspiciunile pasagerul repectiv va fi oprit pentru a i se aplica măsurile legale care se impun.

Persoanele date în urmărire națională sau internațională vor fi reținute pe loc și predate ulterior autorităților competente. De asemenea, în cazul pasagerilor care se confirmă că dețin substanțe interzise, călătoresc cu acte false sau sunt migranți ilegali li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.