România importă case din Ungaria. Anunțul ministrului Dezvoltării: „E o soluție bună pentru familii”

România importă case din Ungaria. Anunțul ministrului Dezvoltării: „E o soluție bună pentru familii” sursa foto: cseke attila / facebook

Prezent la Budapesat, ministrul român al Dezvoltării, Cseke Attila a spus că tinerele familii din România ar putea să își construiască case tip, cu ajutorul Guvernului României.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila a anunțat că intenționează să propună Guvernului României, să propună modelul implementat de Ungaria, pentru a ajuta familiile din România să își poată construi o casă.

”În Ungaria, o familie își poate construi o casă mai ieftin și mai ușor, folosind proiectele tip puse la dispoziția publicului de Guvern. Vom introduce această măsură și în România, pentru că este o soluție bună pentru familii. Am avut o discuție profesională, utilă, și intenționez să continui această cooperare între cele două ministere”, a spus ministrul Cseke Attila.

Vizită oficială la Budapesta

Demnitarul român a participat, joi, la Budapesta, la o discuție cu Lazar Janos, ministrul Construcțiilor și Transportului, din Guvernul lui Viktor Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Am vorbit despre simplificarea și eficientizarea proceselor din domeniul construcțiilor, necesitatea investițiilor în infrastructura mare, și coordonarea construirii pistelor cicloturistice astfel încât acestea să se întâlnească la graniță. Ambele state au sisteme și modele care funcționează bine, și care pot fi implementate și de către țara vecină. România a fost printre primele state membre ale Uniunii Europene care a găsit o soluție la scumpirea materialelor de construcție și am oferit ajutorul nostru Ungariei”, a mai precizat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Programul ”prima casă” 2023

În România, o familie de tineri își poate cumpăra o locuință prin programul ”prima casă”. Pentru 2023, Ministerul de Finanțe a alocat suma de 1.5 miliarde de lei, peste 300 de milioane de euro, bani care vor ajunge pentru aproximativ 3.000 de dosare.

La achiziționarea unei locuinței, persoanele trebuie să achite un avans, cuprins între cinci și 15 la sută din valoarea locuinței.

De asemenea, pentru imobilele cu prețuri de maxim 70.000 de euro, solicitantul poate să acceseze un credit în valoare de 65.000 de euro, caz în care va fi obligat să plătească un avans de cinci la sută.

Este important de știut, că în anul 2023, plafonul maxim de creditare acordat prin acest program este de 119.000 de euro. În acest caz, persoana care depune cererea trebuie să știe că are de plată un avans de 15 la sută.