Oficialii Ambasadei României din capitala Republicii Moldova sunt îngrijorați din cauza ultimelor evenimente politice.
România critică modul în care au acționat PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova’’, care include Partidul Șor, în Parlamentul Republicii Moldova, la data de 3 decembrie. Și asta pentru că a fost ignorat votul exprimat de cetățenii țării la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie. Într-un comunicat emis de oficialii Ambasadei Române de la Chișinău se exprimă îngrijorarea față de evenimentele petrecute în Parlament.
„Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova și reitereaza susținerea pentru eforturile Președintei alese în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetățenii Republicii Moldova.
Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova”, se precizează în comunicatul respectiv, conform unimedia.info.
Scânteia care a aprins focul
Partea română este de părere modul rapid în care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificările extrem de importante care au un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din țara vecină.
O măsură adoptată vizează trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului. Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova, a fost extrem de nemulțumită de această măsură și i-a chemat pe susținătorii ei la un miting de protest, care a avut loc la data de 3 decembrie în fața Parlamentului. De asemenea, Maia Sandu a anunțat un protest și astăzi, pentru a cere demisia Guvernului.
Și UE a criticat acțiunea Parlamentului
Ieri, au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la „neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova”.
Pe această temă și-au exprimat un punct de vedere și oficiali ai UE, care au spus că Parlamentul a votat într-o manieră pripită și netransparentă proiectele de legi.