România i-a învins pe băieții deștepți din energie. Tribunalul de la Washington ne-a dat dreptate

România i-a învins pe băieții deștepți din energie. Tribunalul de la Washington ne-a dat dreptate

Un litigiu dintre România și o societate din Elveția, Alpiq AG, care în trecut a tranzacționat energie ieftină de la Hidroelectrica SA, aflat pe rolul Tribunalului de Arbitraj Internațional de la Wasington, este departe de a se finaliza.

În noiembrie 2018, România a avut câștig de cauză în procesul în care cei de la Alpiq AG au cerut daune în valoare de 1.8 miliarde de lei. Judecătorii care au arbitrat acest litigiu au fost de părere că țara noastră are dreptate, și nu datorează nimic celor de la Alpiq AG.

Litigiul a pornit în 2012, când Hidroelectrica SA, ”căpușată” la greu de interese care mai de care, a fost plasată în stare de insolvență și toate contractele încheiate au fost anulate. În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat, între altele, motive precum exproprierea investiţiei şi încălcarea obligaţiei statului român de a acorda un tratament just şi echitabil. Toate capetele acţiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie 2018.

În fața deciziei Tribunalului de Arbitraj Comercial de la Washington, Alpiq AG a depus o acțiune în anulare, un fel de apel, în limbaj mai uzual.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, fișa dosarului arată că la data de 23 iulie 2019, Alpiq AG a depus o cerere de anulare parțială a deciziei din 2018. România este apărată de o celebră casă de avocatură Tănăsescu Gavrilă și Asociații, și a depus un răspuns pe 26 iunie 2020. Acum se așteaptă judecată finală, urmând ca judecătorii să fixeze un termen.

La finalul lui 2018, ca o coincidență, Alpiq AG s-a retras din România, fapt confirmat atunci de un oficial al companiei elvețiene. ”Alpiq Group confirmă că Alpiq Romindustries a renunțat la licențele românești. Alpiq Romindustries s-a retras de pe piața românească la finalul anului 2018 (când a depus cerere de retragere a licenței la ANRE – n.r.) din rațiuni strategice. Alpiq își concentrează activitățile pe alte piețe-cheie europene. Mediul legal și de reglementare din România implică în prezent riscuri relativ mari pentru businessul cu electricitate", a spus la  momentul respectiv Sabine Labonte.

În 2017, Alpiq Romindustries a avut o cifră de afaceri de 352 milioane de lei și pierderi de 24.3 milioane lei.