De când verile au devenit tot mai călduroase în Europa, incendiile forestiere izbucnesc mai des. Pentru a preveni un dezastru forestier în România, Comisia Europeană ne acordă 33,9 milioane de euro.
Fonduri europene sunt acordate României de către Comisia Europeană, în valoare de 33,9 milioane de euro.
România va putea să refacă hectare întregi de pădure, distruse de incendiile și seceta din 2022.
Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, a declarat: „Aceasta este solidaritatea UE în acţiune! Am promis şi am oferit: sprijin financiar de 33,9 milioane de euro care va ajuta România să reconstruiască şi să refacă ceea ce a fost distrus de incendiile şi seceta din 2022. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este un mod tangibil de a ne arăta solidaritatea şi sprijinul şi este de importanţă crucială în contextul schimbărilor climatice”.
Ce este FSUE?
Între martie și august 2022, seceta severă a cauzat reducerea precipitațiilor, rezultând recolte mai slabe, incendii de pădure, deficit de apă potabilă și curentă în regiuni și impact negativ asupra economiei României.
Dar mulțumită Fondului de solidaritate al UE, România va putea să curețe zonele afectate, să întreprindă operațiuni de reparații, să repare infrastructura avariată și să desfășoare servicii pentru necesitățile populației.
FSUE sau Fondul de solidaritate al Uniunii Europene oferă ajutoare pentru redresare către țările membre afectate de dezastre naturale, fiind foarte activ în perioada pandemică pentru gestionarea urgențelor medicale și prevenirea creșterii infectării la scară largă a populației. FSUE a fost creat ca urmare a inundațiilor grave petrecute în Europa Centrală, în vara 2002. FSUE a ajutat țări membre, dar și în curs de aderare (Albania, Muntenegru şi Serbia) în 127 de dezastre în total (107 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare), diin 2002 până în 2022.
Incendiu forestier. Sursa Foto: Dreamstime
Fonduri pentru incendiile forestiere
Incendiile de pădure din vara 2022 din Europa au ars a doua suprafață ca mărime de când a început înregistrarea datelor în acest sens, potrivit datelor de la Centrul Comun de Cercetare al UE.
În circa 12 țări europene au avut loc deja incendii de pădure acel an, obligând mii de oameni să-și abandoneze casele și provocând distrugeri de locuințe și afaceri, scrie publicația elenă I Efemerida.
Țări precum Italia, Spania și Franța se confruntă în continuare cu un risc uriaș de incendii de pădure. În vara 2023, pompierii greci s-au luptat cu un incendiu puternic lângă Atena, iar autoritățile spun că temperaturile ridicate și vânturile puternice ar putea declanșa mai multe incendii. Patru dintre piromani au fost prinși şi reținuți.