România fermelor de troli

România fermelor de troli

Probabil ne aflăm în fața unei provocări extrem de serioase, dar mai ales grave, folosirea unor mijloace complet în afara regulilor democratice ca instrument de manipulare și dezinformare de către unul dintre candidații prezidențiabili cotați cu șanse de a intra în turul al doilea, domnul Mircea Geoană. România nu s-a mai întâlnit în mod deschis și la scară largă cu asemenea provocări. Cu siguranță că și în precedentele campanii, ca și între campanii, asemenea mijloace au mai fost semnalate, niciodată însă nu s-a întâmplat la magnitudinea de acum, chiar dacă a existat suspiciunea unor intervenții neortodoxe și chiar din partea unor puteri străine, care au lansat știri false sau care au manipulat opinia publică.

Astăzi însă ne aflăm în fața unei provocări speciale, candidata Uniunii Salvați România, doamna Elena Lasconi acuzându-l pe aşa-zisul candidat independent – pe Mircea Geoană de contacte cu cetățeanul israelian Tal Hanan, acesta din urmă fiind acuzat că împreună cu rețeaua sa s-a implicat în manipularea alegerilor din alte 30 de țări de pe planetă. Ba chiar mai mult decât atât primul-ministru al României, domnul Marcel Ciolacu îl acuză pe același domn Mircea Geoană că ar controla o asemenea fermă de troli într-o clădire din România.

Aici apar două probleme, în primul rând necesitatea ca organele specializate ale statului român să se implice și să verifice autenticitatea acestor informații și în al doilea rând este absolut obligatoriu ca opinia publică să fie informată corect și coerent asupra graniței dintre legalitatea sau ilegalitatea unor asemenea intervenții.

Oricum ar fi, în lumea în care trăim, atunci când știm în ce măsură asemenea metode au fost folosite în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii și mai ales în ce măsură ele au deformat opțiunea poporului britanic la referendumul pentru Brexit, vigilența statului român și a opiniei publice din România trebuie să fie intensificată.

De-a dreptul hazlie este intervenția unui înalt reprezentant al statului român, care întrebat fiind despre mere a răspuns despre pere, menționând că instituția pe care o conduce nu a constatat existența niciunui atac cibernetic major asupra instituțiilor statului. Nu este deloc vorba despre așa ceva, ci este vorba despre intoxicarea manipulatoare a opiniei publice românești cu neadevăruri și știri false despre candidatul în cauză sau despre contracandidații săi. Sper ca reacția statului român să fie promptă.