Rareș Bogdan anunță NUCLEARA pentru șoferi. Ce pățește România
- Laurențiu Teodorescu
- 7 octombrie 2019, 15:00
Era doar o chestiune de timp până să apară o astfel de propunere pe agena de lucru a Bruxellesului.
Tema aleasă – eliminarea mașinilor diesel și pe benzină din Uniunea Europeană! Pretextul: protejarea mediului de poluarea excesivă a autovehiculelor. România și restul statelor est-europene sunt KO în momentul în care o astfel de lege intră în vigoare!
Și va intra, căci propunerea Danemarcei se bucură de susținerea a încă zece țări din blocul comunitar! Nordicii au venit cu această idee la ultima reuniune a miniștrilor de mediu, desfășurată la Luxemburg, iar feedback-ul a fost unul pozitiv.
„Trebuie să recunoaștem că suntem presați de timp”, a declarat Dan Jorgensen, ministrul danez al Climei și Energiei. Timp, în viziunea daneză, înseamnă până în 2040, an în care nicio mașină diesel sau pe benzină nu trebuie să mai fie în circulație pe străzile din Uniunea Europeană!
Danemarca le interzice din 2030!
Danezii încearcă să exporte la nivelul UE o idee deja implementată acasă la ei. Concret, Copenhaga a început să elimine treptat mașinile cu combustibili fosili și vrea să scape definitiv de ele până în 2030!
UE își propune să reducă emisiile de carbon cu 40% până în 2030, însă Comisia Europeană speră să le elimine definitiv până în 2050. Țările baltice și cele din Europa de Est se opuna acestei inițiative, dar Danemarca deja a format o alianță cu alte 10 state occidentale. „Planul A prevede adoptarea unei interdicții la nivel european”, a avertizat ministrul Jorgensen.
„Decalaj enorm între Est și Vest”
Proaspăt europarlamentar, Rareș Bogdan atrage atenția asupra subiectului, „o problemă la care trebuie să reflectăm cu luciditate”.
„Noi ce ar trebui să facem? Sunt cu totul de acord că trebuie să oprim poluarea, visez o lume curată, ca noi toţi, dar mă gândesc, totodată, la decalajul enorm dintre Est şi Vest. Statelor avansate, care nu au trecut prin comunism, le este mai uşor să adopte acest tip de restricţii. Pentru români ar echivala cu înjumătăţirea parcului auto, probabil, nu ştiu. Ceea ce, pentru sănătatea noastră, nu ar fi cel mai rău lucru. La nivel de principiu, zic. Voi ce credeţi?”, și-a întrebat Rareș Bogdan prietenii de pe Facebook.