VIDEO. România a devenit o țară de consum a substanțelor interzise. Colonelul Dan Antonescu: „Infractorii și-au schimbat total profilul”
- Tanase Georgiana
- 9 iulie 2024, 20:45
România. În ziua de marți, 9 iulie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „Brigada Mobilă” difuzat pe canalul de YouTube Hai România. Subiectele discutate de Sorin Ovidiu Bălan, Alecu Racoviceanu și invitatul, colonelul în rezervă Dan Antonescu, au fost diverse. Unul dintre acestea a fost cazul recent al fetiței de trei ani care a fost intoxicată cu canabis.
„Primul lucru care pe mine ca tată m-a speriat a fost cazul fetiței de trei ani intoxicată cu canabis. Când drogurile încep să se vândă sub forma jeleurilor pentru copii trebuie ca părinte să îți pui niște întrebări. Trebuie ca părinte să își reorganizezi viața”, a declarat Alecu Racoviceanu în timpul podcastului.
Drogurile, noua normalitate?
Un alt lucru care s-a mai punctat pe parcursul acestui podcast este faptul că se tratează cu ușurință consumul de droguri. Faptul că în aproximativ două treimi din filme și seriale apare la un moment dat situația, care este tratată ca un lucru firesc, fumatului de canabis sau mâncatul prăjiturilor cu canabis.
Colonelul în rezervă Dan Antonescu a fost întrebat cum se vede firescul consumului de droguri din punctul de vedere al unui om al legii.
„Să nu uităm că profilul infractorului, și aici nu mă refer strict la criminali, dar în general, infractorii, și-au schimbat total profilul. Înainte vorbeam despre o țară de tranzit. Acum vorbim despre o țară de desfacere și consum. La consum, la modul cel mai serios și mai grav și mai alarmant de la vârste nefiresc de mici. De la 12 ani. S-a făcut o statistică de către cei care lucrează în domeniu, s-a constatat că sunt consumatori și la 11-12 ani. Consumatori voluntari, nu accidentali”, după cum a precizat Dan Antonescu.
Un consum accidental
După cum a mai explicat invitatul podcastului „Brigada Mobilă”, colonelul în rezervă Dan Antonescu, în cazul fetiței de trei ani avem de-a face cu un caz de consum accidental din partea victimei. „Pentru că vorbim despre o victimă. Acel copil este o victimă, poate nu neapărat al părintelui ci al comunității respective, al grupului respectiv. Care în mare parte știa ce este pe masa respectivă”, după cum a mai precizat colonelul în rezervă.
În plus, accentul s-a mai pus și pe persoana care a furnizat produsele care conțineau canabis.
„Principalul lucru important este că el este în arest. Cercetările arată două cauze distincte. Sunt două cauze distincte. Cea de încercare de a introduce droguri la acel festival și celălalt dosar, cel în care a adus pe consum niște prăjituri în care a introdus substanța respectivă” a mai precizat colonelul în rezervă.
Tentativă de omor
Colonelul în rezervă Dan Antonescu a precizat că nu poate ieși din haina de polițist și că, în opinia sa, acțiunea realizată de furnizorul produselor care conțineau canabis poate fi încadrată la tentativă de omor.
„Fapta lui, în ceea ce privește victima noastră, care are trei anișori, în opinia mea se încadrează la tentativă de omor. Pentru că lăsând așa ceva pe masă deja îți asumi riscul repsectiv cu bună știință. Cât de bună o fi.. nu știu. Dar conștient fiind că acel lucru, acel produs alimentar, poate face rău, într-o anume cantitate unui copil care beneficiază de un metabolism aparte față de cel al unui om matur”, a mai declarat Dan Antonescu.
Ediția integrală a podcastului „Brigada Mobilă” din ziua de marți, 9 iulie, poate fi vizionată aici.