România decide dacă permite tranzitul de arme către Ucraina. Ce se va discuta în ședința CSAT de astăzi

România decide dacă permite tranzitul de arme către Ucraina. Ce se va discuta în ședința CSAT de astăzi Sursă: Arhivă EVZ

România trebuie să decidă în curând dacă va permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina, au informat surse apropiate discuțiilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Organismul se va reuni din nou marți, 1 martie, pentru a discuta despre ultimele evoluții ale războiului declanșat de Rusia, urmând să ia o decizie finală privind solicitarea ce vizează transportul de armament.

Va permite România transferul de armament spre Ucraina?

Surse oficiale, apropiate discuțiilor privind conflictul militar din Europa, au informat că România a fost solicitată să aprobe folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina, tot mai amenințată de atacurile lui Vladimir Putin.

Sursele citate au precizat că autoritățile naționale analizează, în prezent, solicitarea înaintată.

Reprezentanții CSAT se reunesc în ședință

În altă ordine de idei, marți, 1 martie, urmează organizarea unei noi ședințe CSAT, în care se va discuta despre „evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România, măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul național”, arată un comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, „vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, au mai transmis reprezentanții Administrației Prezidențiale.

Ungaria a refuzat să permită tranzitul de armament

Amintim că Ungaria a refuzat, luni, să permită tranzitul de arme către Ucraina prin teritoriul său, potrivit unui anunț făcut de ministrul de externe Péter Szijjártó.

Guvernul ungar, care a cultivat o relație strânsă cu Kremlinul în ultimul deceniu, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a fost de acord cu sancțiunile europene. De asemenea, a semnat activarea Facilității europene pentru pace, un instrument care permite UE să finanțeze achiziționarea și livrarea de arme.

Însă premierul ungar Viktor Orbán - care se confruntă cu alegeri parlamentare dificile la 3 aprilie - a insistat în ultimele zile că țara sa trebuie să „rămână în afara” conflictului și că Ungaria însăși nu va furniza arme vecinului său.

„Această decizie este necesară pentru a garanta securitatea Ungariei și a comunității maghiare din Transcarpatia”, a declarat ministrul Szijjártó, referindu-se la o regiune din vestul Ucrainei care găzduiește comunități de limbă maghiară.

„Motivul pentru care s-a luat această decizie este că astfel de livrări ar putea deveni ținte ale unor acțiuni militare ostile”, a adăugat oficialul ungar.

Asistență umanitară pentru ucraineni

Cu toate acestea, Ungaria va livra totuși asistență umanitară - inclusiv alimente și apă - în vestul Ucrainei, a precizat ministrul.

Anunțul lui Szijjártó potrivit căruia Ungaria nu va permite tranzitul de arme prin Ungaria a fost primit cu consternare de experții în securitate.

„În cazul unei escaladări a războiului până la nivelul în care Rusia atacă țările NATO, Ungaria are obligația de a se alătura forțelor NATO și de a se expune oricum atacurilor rusești”, a declarat un fost oficial maghiar.