România dă marea lovitură în Europa! Vestea pe care o aştepta toată lumea. Specialiştii, anunţ despre criza alimentară

România dă marea lovitură în Europa! Vestea pe care o aştepta toată lumea. Specialiştii, anunţ despre criza alimentarăFermieri români. Sursa foto: Arhiva EVZ

România a avut anul trecut o producție record de cereale, iar specialiștii nu au în calcul o criză alimentară. Conform experților, țara noastră produce mai mult decât consumă. Zeci de milioane de oameni vor beneficia de hrană.

Milioanele de hectare arabile și poziția noastră strategică pe coridoarele europene de transport, sunt o oportunitate pe care România nu trebuie să o piardă în această perioadă dificilă. Foarte mulți oameni se gândesc la o posibilă criză alimentară din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.

„Greu de spus cum va evolua anul agricol și ce impact va avea asupra buzunarelor noastre. Poate va trebui să mai diminuăm expoturile, dar sigur că prețurile vor crește pentru că n-ai cum să te izolezi de evoluția prețurilor pe plan global. Cotațiile la cereale au explodat și ele după începutul războiului.”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvan BNR.

În portul Constanța între 22 februarie, cu două zile înainte de război și 16 martie, la trei săptămâni distanță, grâul s-a scumpit cu 38%, orzul cu 30%, porumbul cu 60% și floarea soarelui cu 67%.

Rusia și Ucraina asigură 80% din exporturile mondiale de floarea soarelui, iar echilibrul global agricol ar putea avea de suferit.

Sursă: Yulia Khvosch | Dreamstime.com

Gabriel Razi, analist piață agricolă: „Să înțelegem foarte bine ce înseamnă Ucraina și ce înseamnă Rusia pentru echilibrul global agricol. Gândește-te că Ucraina e al 4-lea cel mai mare exportator de porumb la nivel mondial, 30-35 milioane tone de porumb. Rusia, în același timp, e cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial. Practic, sunt 2 coloși. Discutăm despre un colos al porumbului și despre un colos al grâului care, peste noapte, au dispărut în piață.

În plus, ambele țări au poziții de forță pentru floarea soarelui. Discutăm despre un dezastru. Ucraina și Rusia acoperă 80% din comerțul internațional de comerț brut de ulei. În România, din nou panică. Pe modelul cozilor la benzină, săptămâna trecută românii au golit rafturile cu ulei. Unele supermaketuri au limitat cantitatea pe care o persoană o poate cumpăra la 2 baxuri, iar la Ministerul Agriculturii a fost reunită celula de criză.”

Nu va exista o criză alimentară în România

Specialiștii au asigurat că România produce mai mult decât consumă și nu consideră că va începe o criză alimentară în țara noastră.

Alexandru Chiriță, agricultor din Călărași: „Pentru că proabil că și prețul va fi unul destul de mare și atunci o să fim motivați cumva să cultivăm floarea soarelui. Să înființăm cultura succesivă de floarea soarelui pe suprafețele cultivate cu orz sau rapiță.”

Gabriel Razi, analist piețe agricole: „Este o șansă unică pentru agricultura României să devină, în sfârșit să iasă de sub umbra Ucrainei și Rusiei pentru piețele astea din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Brandingul pe care ni-l facem acum va dura zeci de ani, fără discuție! Marfa românească are șansa să prindă picioare de pod extrem de puternice în unele zone pe care noi le-am atins până acum.”, potrivit stirileprotv.ro

Ne puteți urmări și pe Google News