Editura Evenimentul si Capital

România Curată: TOP 20 FIRME contracte de construcții cu Primăria lui Oprescu. Care a fost ŞPAGA minimă pentru contractele "cu dedicație"

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Autor: | | 2 Comentarii | 1841 Vizualizari

România Curată a analizat contractele de peste un milion de euro, oferite de Primăria Capitalei sub conducerea lui Sorin Oprescu, în domeniul lucrărilor mari de infrastructură, conform raportului "Romanian public procurement in the construction sector. Corruption risks and particularistic links". Procentul contractelor primite de firme care sunt considerate ca fiind favorizate în domeniul construcțiilor este 12,3% (adică 14 contracte dintr-un total de 113 contracte peste 1 milion euro atribuite de PMB intre 2008-2013), însumând 111 milioane euro.

Raportul a vizat perioada 2007-2013, portalul România Curată a urmărit informațiile începând cu anul 2008, de când Sorin Oprescu este primar al Capitalei, referitoare la contractele din domeniul construcțiilor și care depășesc suma de un milion de euro. În cazul unor contracte, cum au fost cele pentru Pasajul Basarab ori Arena Națională, care au fost încheiate în 2006 şi 2007, au fost luate în calcul doar adiționalele ce au fost încheiate în mandatele Oprescu.

Potrivit analizei făcute de România Curată, în perioada 2008-2013, Primăria Generală a Bucureştiului a dat 113 contracte unor firme de construcţii, cu o valoare cumulată de 639 milioane euro (639.201.735,22).

Astfel, din totalul contractelor atribuite în funcție de două trăsături „conexiunea cu lumea politică” și „câștigător prin metoda singurului ofertant” rezultă următoarele:

6,19%, însumând 93 milioane euro, din totalul contractelor atribuite (adica 7 contracte din 113) s-au dus către 3 mari firme conectate politic: ROMSTRADE, PA&CO și DELTA ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII SI MONTAJ 93 S.R.L. 36,2%, însumând 233 milioane euro, din totalul contractelor (adica 41 contracte din 113) a fost atribuit prin metoda singurului ofertant.

De regulă, în România “comisionul” la contractele cu dedicaţie este între 10%-20% (valori minime), iar calculat la cifra găsită de noi, de 344 milioane euro (111 + 233) , rezultă o şpagă estimativă (minimă) între 34 şi 68 milioane euro.

Un alt indiciu al corupţiei este transparenţa procedurilor de acordare a contractelor de Primăria Bucureşti. Astfel, din cele 113 contracte, doar 66 au fost atribuite prin licitaţie deschisă,14 prin licitaţie restrânsă accelerată, 1 contract prin licitaţie restrânsă, 3 prin cerere de oferte şi 29 prin negociere fără anunţ de participare.

În cazul asocierilor de firme, suma figurează la firma lider de asociere

Firmele autohtone din topul listei au mari probleme în justiţie, cu patroni urmăriţi penal, trimişi în judecată sau condamnaţi pentru coruperea unor oficiali sau evaziune fiscală.

Astfel, Tehnologica Radion a intrat în insolvenţă, iar patronul Theodor Berna a fost arestat şi trimis în judecată pentru evaziune fiscală, el fiind şi cel care l-a mituit pe fostul ministru Darius Vâlcov.

Costel Căşuneanu, patronul de la PA&CO, a fost condamnat în 2013 la 4 ani cu suspendare, în dosarul de corupţie al fostului senator PSD Cătălin Voicu. El este judecat şi pentru că l-ar fi mituit pe primarul din Bacău, Romeo Stavarache.

Romstrade este în faliment, iar patronul companiei Nelu Iordache a fost arestat pentru delapidare şi spălare de bani, dar şi pentru fraude în construirea Transalpina.

Dan Besciu, acţionar majoritar la Euroconstruct Trading 98 SRL, este cercetat penal pentru spălare de bani şi delapidare.

Proiecte controversate pe bani mulți

Primăria Capitalei are un buget anual de 1 miliard de euro, iar sume consistente se duc pe proiecte a căror utilitate a fost pusă la îndoială deseori de către societatea civilă. Vă oferim câteva exemple de proiecte începute sau terminate de Oprescu, unde costurile foarte mari au fost criticate de organizaţiile neguvernamentale. Aproape toate marile lucrări de infrastructură din Bucureşti au avut costuri umflate, valorile oscilând de la minim 50% faţă de proiectul iniţial, ajungându-se şi la 400%, cum este cazul Pasajului Pipera, scrie România Curată.

Pasajul Basarab a fost inaugurat în 2011, cu o întârziere de 2 ani şi 4 luni, costurile ridicându-se la 240 milioane euro, cu aproape 100 de milioane euro mai mult decât proiectul iniţial. Pasajul a fost realizat de un consorţiu format din firmele Astaldi (Italia) şi FCC Constructii (Spania), prima fiind o abonată la contractele date de Primăria Capitalei.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI