Ministerul Finanţelor şi BNR au solicitat, oficial, Comisiei Europene începerea negocierilor pentru acordarea unui împrumut.
Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmând să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), se arată într-un comunicat al Ministerul Finanţelor Publice.
Astfel, cele două instituţii au început discuţiile preliminare cu reprezentanţii Fondului Monetar şi cu cei ai Comisiei Europene.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat că o delegaţie a FMI va efectua o vizită la Bucureşti, în perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.
Săptămâna trecută, o delegaţie a României a discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu cei ai Fondului Monetar Internaţional despre condiţiile de contractare a unui împrumut.
UE pregătită de negocieri
UE este pregătită să negocieze cu România pentru acordarea de sprijin sub forma unui ajutor financiar, care să susţină economia statului membru în contextul impactului crizei financiare globale, a declarat ieri seară, comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Joaquin Almunia.
Ajutorul ar fi alocat dintr-un fond special al UE destinat ajutoarelor pentru state membre din afara zonei euro cu probleme legate de balanţa de plăţi, deja accesat de Ungaria şi Letonia.
"Ei (n.r.-românii) sunt interesaţi de cooperarea pe care am avut-o cu Letonia şi Ungaria", a declarat Almunia, într-o conferinţă de presă care a urmat discuţiilor cu miniştrii de Finanţe din zona euro.
6,5 miliarde pentru Ungaria Ungaria a încasat 6,5 miliarde din fondul special, iar Letonia alte 3,1 miliarde, ambele ajutoare făcând parte din programe multilaterale de sprijin coordonate de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
"Va trebui să purtăm discuţii cu autorităţile române, cu FMI. Va trebui să estimăm nevoile financiare şi să stabilim o listă de condiţii", a adăugat Almunia.
Restrângerea politicilor fiscale Una dintre condiţiile cerute de FMI şi UE Ungariei şi Letoniei pentru acordarea ajutoarelor a fost restrângerea politicilor fiscale, însă o astfel de măsură ar putea fi "nepopulară" în România, care s-a confruntat deja cu proteste publice faţă de greutăţile crizei.
Almunia a respins o solicitare din partea ministrului de Finanţe al Austriei de a majora din nou fondul special destinat ţărilor din afara zonei euro, ale cărui resurse au fost dublate anul trecut, de la 12 miliarde euro la 25 miliarde euro.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 13:05