Reputatul istoric britanic Tom Gallagher descrie in termeni foarte critici sitiuatia politica de la Bucuresti.
Intr-un comentariu ce apare azi in publicatia on-line Open Democracy, intitulat “Romania: moartea reformei”, profesorul de la Universitatea Bradford (Marea Britanie) sustine ca actuala criza politica din Romania ar putea destabiliza chiar Uniunea Europeana.
“Razbunarea cartelurilor sprijinite de partidele de la Bucuresti evidentiaza esecul politicii Uniunii Europene”, comenteaza Gallagher.
O entitate postmoderna naiva precum UE, apreciaza profesorul, nu poate face fata grupurilor lipsite de scrupule de la Bucuresti.
“Fara un efort de reevaluare rapid si profound, aceste forte pradatoare, cu numai un presedinte izolat care sa li se opuna, pot ameninta chiar si stabilitatea Uniunii”.
Istoricul aminteste apoi despre fostul ministrul Justitiei, Monica Macovei, in a carei demitere “nu a contat foarte mult faptul ca a fost desemnata principalul responsabil pentru aderarea eruopeana la timp a Romaniei”.
Oligarhia din Romania a “montat” un contraatac impotriva reformei incepute in anul 2004, comenteaza vehement Gallagher. “Guvernul de la Bucuresti a luat o pauza de reforma”, adauga acesta.
Profesorul britanic ii critica si pe oficialii europeni care ar fi trebuit sa vada primele semne privind deteriorarea situatiei politice inca de la ceremoniile dedicate aderarii la Uniunea Europeana. Potrivit lui Gallagher, Bruxelles-ul s-a lasat manipulate cu naivitate de politicienii de la Bucuresti.
Tom Gallagher vorbeste si despre prinicipalii actori ai vietii politice. Traian Basescu, fostul capitan al celei mai mari nave comerciale din flota romaneasca, petrolierul “Biruinta”, un populist cu discurs inflacarat, ales presedinte in 2004, si Calin Popescu-Tariceanu, un prosper dealer de masini, apropiat al controversatului om de afaceri Dinu Patricu.
Istoricul il crtica dur si pe parlamentarul european Graham Watson care a afirmat ca suspendarea presedintelui Basescu este justificata. In plus, Watson a sprijinit intrarea conservatorilor in grupul parlamentar liberal, in pofida unor acuzatii de coruptie care ii vizau pe mai multi dintre ei.
In finalul comentariului sau, analistul face si o predictie pentru Romania- reprezentantii puterii si-ar putea lega interesele economice, in special cele economice, de Rusia, devenind astfel un pod al influentei Moscovei in UE. Romania ar putea eroda astfel Uniunea Europena chiar din interior.