România, aur la Mondialele de kaiac- canoe. Cătălin Chirilă, performanță istorică, după 36 de ani. Video

România, aur la Mondialele de kaiac- canoe. Cătălin Chirilă, performanță istorică, după 36 de ani. Video Sursa foto: COSR

Sportivul român Cătălin Chirilă a obținut medalia de aur la proba de canoe simplu pe distanța de 1.000 metri la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax, în Canada care s-a desfășurat duminică, 7 august. El a fost cronometrat cu timpul de 4 min 14 sec 28/100, după ce în serii fusese înregistrat cu cel mai bun timp, 3 min 59 sec 40/100. Cu o zi înainte, sâmbătă, 6 august, sportivul din România a câştigat medalia de argint în proba de canoe simplu pe 500 metri.

Românul Cătălin Chirilă a obținut medalia de aur la proba de canoe simplu pe distanța de 1.000 metri la Campionatele Mondiale de la Halifax, din Canada, cu timpul de 4 min 14 sec 28/100. La probele din serii, sportivul român a fost înregistrat cu o performanță și mai bună, timpul său fiind de 3 min 59 sec 40/100. Cătălin Chirilă activează la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. Ultima medalie de aur la un Campionat Mondial, la proba de 1.000 de metri caiac a fost obținută de Aurel Macarencu, în anul 1986.  Anterior, Ivan Patzaichin de două ori, în 1973 și 1977 și Simion Ismailciuc, în 1963, au fost singurii singurii români care au mai luat aur în această probă.

În cursa de la Halifax, medalia de argint a fost câștigată de brazilianul Isaquias Santos, care a sosit la 1 sec 52/100 de Chirilă. Acesta este campionul olimpic de la Tokyo şi multiplu campion mondial. Pe locul al treilea pe podium, a urcat cehul Martin Fuksa, care a ajuns la distanță de 1 sec 93/100. De menționat că sportivul de pe locul trei, Martin Fuksa are cinci medalii de argint la Mondiale pe această distanţă, precum şi trei titluri europene.

Cătălin Chirilă, care este antrenat de Florin Popescu și Petre Kondrat, a transmis un mesaj pentru familie și pentru susținătorii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mulțumesc echipei mele și prietenilor mei. Sunt foarte fericit!”, a spus Cătălin Chirilă după cursă.

Medalie de argint la proba de 500 metri

Cu o zi înainte, sâmbătă, 6 august, Cătălin Chirilă a obținut medalia de argint la canoe simplu pe 500 m, aceasta fiind cea mai importantă din cariera sa de până la acel moment.

Chirilă a fost cronometrat cu timpul de 1 min 56 sec 51/100, fiind devansat de brazilianul Isaquias Santos, cu 1 min 54 sec 59/100. Al treilea a ieșit cehul Martin Fuksa, înregistrat cu timpul de 1 min 56 sec 79/100.

Ultima medalie românească la Campionatele Mondiale datează din anul 2017, din competiția de la Racice (Cehia). La momentul respectiv, Victor Mihalachi şi Leonid Carp au cucerit argintul la canoe dublu în proba de 500 m. Ultimul titlu mondial a fost adus în 2015 de echipajul masculin de canoe - 4 pe 1.000 m (Leonid Carp, Petre Condrat, Iosif Chirilă, Ştefan Strat).

La Mondialele de la Halifax, România a deplasat şase sportivi, conduşi de antrenorul principal Florin Popescu, şi a avut ca obiectiv o clasare pe locurile 4 - 6 şi una pe locurile 6 - 9.

Sursa foto. COSR

Mesajul ministrului Eduard Novak

Performanța lui Cătălin Chirilă de la proba de 500 de metri a fost salutată și de ministrul Sporturilor, Edward Novak. Acesta a transmis un mesaj, imediat după ce sportivul român a ajuns vicecampion mondial.

„Cătălin Chirilă este vicecampion mondial la canoe simplu 500 de metri! În plus, este prima medalie mondială în canoea de simplu pe distanța de 500 m după 36 de ani. În 1986, la Montreal, Aurel Macarencu câștiga tot argintul.  Sunt mândru și extrem de mulțumit de aceste rezultate ale sportivilor români, care obțin rezultate internaționale la acest nivel după foarte mulți ani. Hai, România!”, a transmis Eduard Novak, conform GSP.ro.