TEROAREA CĂPUŞELOR! România, atacată de Boala cu O Mie de Feţe
- Mihnea-Petru Pârvu
- 19 aprilie 2012, 11:11
O familie din Neamţ şi-a descoperit boala după trei ani. S-au îmbolnăvit de la propriul câine.
Isteria Bolii Lyme a cuprins întrega ţară. "Evenimentul zilei" a informat, încă de luni, despre imensul pericol ce ne pândeşte. În Capitală, cei peste 100. 000 de maidanezi reprezintă un adevărat pericol, pentru că aceste căpuşe trăiesc pe patrupede. Primarul Sorin Oprescu promitea, încă din luna martie, că va lua măsuri, însă reprezentanţii firmei de deratizare 3D au spus că, până nu dispar maidanezii, nicio soluţie nu este eficientă. În ultimii ani, noi şi noi cazuri au apărut în toată ţara. Dr. Ghervan Gogoaşă, specialist parazitolog-bacteriolog la Spitalul Fundeni, a depistat "Boala Lyme" acum o lună, la o familie din Piatra Neamţ. Medicul spune că maladia aproape că nu exista acum 20 de ani în Europa, în România fiind prezentă, în anii ’90, doar în nord-vestul ţării. De vină ar fi încălzirea globală care a răspândit periculoasa căpuşă pe tot continentul. Drama unei familii
Liviu V., un om de afaceri din Piatra Neamţ, e unul dintre nefericiţii ce au cantractat "boala cu o mie de feţe". Aproape trei ani a mers omul pe la tot felul de doctori să se caute şi nimeni nu i-a dat de cap suferinţei sale. Îl dureau articulaţiile de îi venea să se urce pe pereţi. Partea şi mai tragică e că şi soţia sa a fost diagnosticată cu aceeaşi afecţiune, boala Lyme, dar dintr-o altă tulpină. De unde au luat-o? Din propria curte, de la una dintre cele două corcituri pe care le creşte de ani buni. "Nimeni nu poate spune când am luat boala! Diagnosticată a fost acum o lună de doctoriţa Tatiana Roşca, de la Spitalul Sf. Pantelimon.
Analizele mi le-a făcut dr. Gherman Gogoaşă, de la Fundeni. Manifestări am de trei ani. Mă dureau articulaţiile, în principal genunchii, coatele şi şoldurile!", oftează omul. "Am doi căţei, din care unul cu aceleaşi probleme! E o corcitură de pechinez, un căţel de talie mică. Probabil şi ei au aceeaşi boală...". Bagă în el medicamente cu pumnul, de trei ori pe zi: "Iau vitamine, Redoxton, Sylimarină – pentru ficat, Curcumin, Cefort – un antibiotic puternic - prin perfuzie, Supradyn şi Tinizol". După două săptămâni de tratament, nu-l mai dor articulaţiile aşa tare: "Se fac 28 de zile. Şi soţia are aceleaşi simptome şi diagnostic. Doar că alt tip de Borrelya! Nu avem voie să mâncăm dulciuri şi carne roşie şi niciun fel de alcool".
În anii ’90, căpuşele erau doar în nordul ţării
Cel ce i-a dat de cap bolii lui Liviu e dr. Ghervan Gogoaşă, specialist parazitolog şi bacteriolog la Institutul Clinic Fundeni. Doctorul spune că maladia e activă în România de cel puţin cinci-şase ani: "Erau cazuri rare! Acum au devenit mult mai frecvente... Dar şi metodele de diagnosticare s-au perfecţionat! Căpuşele, principalul vector de transmisie, erau şi în anii ’90, dar pe o bandă îngustă ce traversa centrul Europei şi Asiei, de la Atlantic la Pacific, până în insula Hokkaido, în Japonia. La noi prindea un colţişor, în nord-vestul ţării! De la încălzirea globală, banda s-a lăţit acoperind toată Europa. Acum, tot continentul e plin de căpuşe!". Paralizie, dureri de cap, pete pe piele
Raportul anual al Centrului Naţional de Supraveghere al Bolilor Transmisibile arată că cei mai mulţi români suspectaţi de boala Lyme au venit la medic îndată ce au sesizat apariţia unei iritaţii la nivelul pielii, aşa-numitul eritem migrator. Astenia, cefaleea sau febra au fost cele mai des întâlnite simptome la cei diagniosticaţi cu Lyme.
În 3% dintre cazuri, bolnavii dezvoltaseră deja paralizie facială, iar 7% aveau afectate articulaţiile. Boala Lyme se manifestă în trei etape. Prima o reprezintă manifestările cutanate, care trec în câteva săptămâni. Alte simptome apar şi la câteva luni de la muşcătura căpuşei. În acest timp însă bacteria s-a instalat în organism şi afecteză articulaţiile, inima. În a treia etapă apar afecţiuni ale sistemului central nervos (paralizii faciale, chiar meningită), dar şi tumefierea articulaţiilor. "Tratamentele se vor efectua în lunile mai-iunie și septembrie, precum și ori de câte ori este necesar până la înlăturarea focarului. Se vor efectua tratamente și în lunile iulie și august, dacă vor fi ploi frecvente”. BIROUL DE PRESĂ AL PRIMĂRIEI CAPITALEI Căpuşele atacă mai ales în judeţele din jumătatea nordică a ţării
Cristiana Mazilu
Boala Lyme a devenit un adevărat fenomen în ţara noastră în ultimii ani. În 2011, în România, au fost depistate de două ori mai multe cazuri decât în anii anteriori.
Simptomatologia deloc specifică a transformat boala Lyme într-un adversar de temut, pentru că în doar o lună poate ţintui un om la pat.
Sibiul-focar major
Boala cu "o mie de feţe" a cucerit jumătatea de nord a ţării, unde cazurile de infecţie cu Borrelia burgdorferi sunt cele mai numeroase.
Cei mai mulţi bolnavi sunt în judeţul Sibiu, unde au fost diagnosticate 35% dintre cazuri. Anul trecut, 861 de români erau suspectaţi că ar fi fost infectaţi cu boala Lyme, iar în aproape jumătate din cazuri diagnosticul a fost pozitiv. "E normal sa fie mai multe cazuri în zonele împădurite, unde există un risc mai mare de a fi expuşi la muscătura căpuşelor, pentru că acestea traiesc pe animale precum căprioare şi veveriţe", explică prof. dr. Alexandru Rafila, şeful catedrei de microbiologie-epidemiologie de la UMF "Carol Davila".
Medicii spun că dublarea numărului de cazuri se datorează şi creşterii capacităţii de diagnosticare. "Dignosticul e unul serologic care identifică anticorpi de gen IgM şi IgG. Prezenţa lor e relevantă pentru diagnostic numai dacă ea se corelează cu anumite manifestări ale pacientului. O altă metodă de identificare a bolii e diagnosticul molecular, mai puţin folosit în România, şi care identifică specific acizii nucleici proveniţi de la Borrelia burgdorferi", mai spune prof. Rafila.
Numărul românilor suspectaţi că au luat boala Lyme a fost cu 52% mai mare în 2011, faţă de 2010 Citiți și:
- Boala cu o mie de feţe atacă în parcurile bucureștene
- "Am stat la rând să mi se scoată căpuşa"
- Câinii pot muri în urma unei muşcături de căpuşă. ”Nu e niciun pericol pentru o persoană care a fost muşcată de un câine atacat de căpuşe”
- Ai astfel de pete? Ai fost mușcat de căpușă și poți face boala Lyme. E invazie în București