Evenimentul Zilei > Actualitate > România are două victime în masacrul de la Houla. Fiicele doctorului Masri
România are două victime în masacrul de la Houla. Fiicele doctorului Masri

România are două victime în masacrul de la Houla. Fiicele doctorului Masri

Fetele aveau 18 respectiv 19 ani și s-au născut în Timișoara, având dublă cetățenie. Doctorul a divorțat de soția româncă și s-a întors în Siria, în urmă cu câțiva ani, după ce profesase în România.

Două timișorence au fost ucise în timpul protestelor de săptămâna trecută din orașul sirian Houla lângă Homms. Cele două, în vârstă de 18, respectiv 19 ani, erau fiicele unui medic de origine siriană, pe nume Abdul Al Hakim Al Masri, și se aflau la rude.
Victimele, Ahmaa și Nisrin Masri aveau dublă cetățenie, fiind născute dintr-o relație pe care doctorul a avut-o în perioada studenției la Timișoara cu o româncă. Surse din comunitatea siriană au declarat pentru EVZ că, după ce doctorul și-a încheiat studiile, s-a reîntors în Siria și a luat și fetele cu el, iar mama lor și-a refăcut viața alături de alt bărbat.
Peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii, au murit săptămâna trecută, în timpul unor proteste în Houla reprimate sângeros din ordinal președintelui Bashar al Assad.
Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO),
Rami Abdel Rahman, victimele au fost executate. „Au fost executaţi prin împuşcare în cap, conform primelor informaţii venite din regiune. Fac apel către observatorii internaţionali să pornească o anchetă pentru a stabili cum au murit aceşti martiri, pentru a găsi ucigaşii şi a-i duce în faţa justiţiei", a declarat Rahman.
În cele 14 luni de la izbucnirea violențelor în Siria, reprimarea acestora a provocat moartea a 13.000 de oameni, între care 1.800 după intrarea teoretică în vigoare a armistiţiului, pe 12 aprilie.