România, pe cale să dea lovitura anului în Europa. Ungaria a făcut marele anunț

România, pe cale să dea lovitura anului în Europa. Ungaria a făcut marele anunț

România speră să poată deveni independentă de gazele Rusiei și chiar să devină o putere energetică regională datorită extragerii preconizate a bogatului zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră în 2027. Dacă va începe exploatarea Neptun Deep, Ungaria va fi interesată să cumpere gaze, anunță presa maghiară.

În luna mai, Parlamentul de la București poate adopta o propunere de modificare a legii care reglementează extracția gazelor naturale din Marea Neagră, care ar putea da un nou impuls extracției atât a zăcămintelor de gaze offshore (adică din zăcăminte aflate sub apa mării), cât și onshore (extrase din subteranul unor porțiuni de uscat).

Potrivit ministrului român al Energiei, Virgil Popescu, România va deveni complet independentă de gazul rusesc printr-o lege depusă legislativului de Coaliția de la guvernare în urmă cu două săptămâni, unde va fi dezbătută în procedură de urgență, dar va transmite și un semnal puternic către investitori. 60 la sută din veniturile din extracție aparțin statului român, 40 la sută investitorilor, însă statul va primi practic 64 la sută împreună cu diverse impozite și taxe.

Dacă va începe exploatarea Neptun Deep, Ungaria va fi interesată să cumpere gaze

Legislația, denumită în mare parte drept lege offshore, se află în permanență pe ordinea de zi în România în legătură cu exploatarea zăcămintelor de gaze offshore, în contextul creșterilor bruște a prețurilor la energie şi din cauza războiul ruso-ucrainean. Zăcămintele României de pe platoul continental al Mării Negre conțin 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale (consumul anual de gaze naturale al țării este de 11 miliarde de metri cubi), dar acest lucru nu a fost încă scos la suprafață deoarece investitorii sunt nemulțumiți de noile reglementări în vigoare din 2018. Cu toate acestea, acum este sigur că Bucureștiul va începe extragerea.

Premierul liberal Nicolae Ciucă a declarat că exploatarea zăcământului de gaze Neptun Deep ar putea începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027.

Compania americană Black Sea Oil and Gas va scoate la suprafață primele molecule de gaz dintr-un zăcământ mai mic de gaze naturale offshore până la jumătatea anului, din care se preconizează extragerea unui miliard de metri cubi de gaz pe an. Exploatarea zăcământului de gaze Neptun Deep ar putea începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027, cu participarea companiei austriece OMV și a companiei românești Romgaz, a spus premierul.

România nu este afectată de deciziile luate de Gazprom

În sezonul de primăvară, România poate acoperi din surse proprii necesarul pe zi de 21 de milioane de metri cubi de gaze, iar din importuri vor fi umplute depozitele cu 3,2 miliarde de metri cubi până în toamnă.

În prezent, 20% din necesarul de gaze în perioada de iarnă este asigurat din import, România cumpărând de la Gazprom prin intermediari. Gazele naturale care urmează să fie exploatate din Marea Neagră sunt necesare şi pentru dezvoltarea și funcționarea industriei chimice.

În timpul vizitei sale la Cluj-Napoca de acum două săptămâni, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a spus că este în interesul Ungariei să poată cumpăra gaze naturale din cât mai multe surse, așa că dacă va începe extracția în România, acestea vor fi bucuros să discutăm despre achiziție.

Șeful cabinetului maghiar a criticat și compania americană ExxonMobil, pentru că deși promisese Ungariei că va începe extragerea gazelor din Marea Neagră, acest lucru nu s-a întâmplat, iar compania chiar s-a retras din România.

Dacă s-ar fi ținut de promisiunea lor, aprovizionarea cu gaze naturale a ambelor țări ar fi astăzi într-o altă dimensiune, întrucât am construit o interconexiune de gaze naturale între cele două țări împreună cu România, a spus ministrul, citat de vg.hu.