România ar putea depăşi din punct de vedere economic Italia în 2020, dacă actualul ritm de creştere a economiei italiene, apreciat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) la doar 0,3% pentru următorii doi ani, rămâne neschimbat, relatează publicaţia „The Economist“ în ediţia electronică de pe 17 aprilie.
FMI a redus previziunile privind creşterea economiei italiene la doar 0,3% pentru anii 2008 şi 2009.
Un astfel de ritm de creştere economică face din Italia una dintre ţările cu cea mai lentă dezvoltare economică din Europa şi din grupul statelor puternic industrializate (G8), din care face parte. Italia se confruntă cu un risc sporit de a intra în recesiune economică în următoarele 12 luni. La mijlocul anilor ’90, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor al Italiei era cu 20% mai mare decât media înregistrată în prezent în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, clasându-se pe locul doi după Germania. În prezent, PIB-ul italian a scăzut pentru prima dată sub media europeană, relevă „The Economist“.
În 2006, Italia a fost depăşită de Spania în privinţa PIB-ului, iar în 2009 ar putea fi depăşită şi de Grecia. Francesco Grillo, profesor la London School of Economics, susţine că, dacă actualul ritm al creşterii economice rămâne neschimbat, PIB-ul României îl va depăşi pe cel al Italiei în 2020.
Serviciile sunt subdezvoltate în Italia, ţară care a căzut, de asemenea, de pe prima poziţie în clasamentul celor mai populare destinaţii turistice din lume, pe locul cinci.