România a cheltuit în 2023 pentru Apărare doar 1,6% din Produsul Intern Brut(PIB), potrivit unui raport oficial al NATO. Procentul este unul mult mai mic decât cerința Comisiei Europene și cele menționate public de președintele Iohannis(n.r. 2% din PIB). Oficialii europeni dar și cei ai Alianței Nord-Atlantice au menționat că statele trebuie să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru Apărare.
Câți bani alocă România pentru Apărare. Planul de înzestrare a Armatei Române
Conform raportului NATO, citat de TVR, România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuie 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent. Scăderea bugetului pentru Apărare nu a putut fi suplimentat în anul în care s-a încheiat din cauza deficitului bugetar, notează sursa aminitită.
România este primul stat NATO care primește sisteme aeriene de ultimă generație, după cum evz.ro a relatat.
„Avem livrările pentru a o achiziţie punctuală pe care am făcut-o anul trecut, de sisteme de tip apărare aeriană portabile pe care le-am cumpărat din Republica Coreea cu livrare rapidă şi aceste sisteme vor veni în acest an”, a precizat șeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul locotenent Teodor Incicaş, potrivit realitatea.net
Proiectul de înzestrare a Armatei face parte din programul Umbrela Strategică a României, desemnat pentru achiziţia de diferite sisteme antiaeriene pentru Armata României.
NATO se bucură de încrederea românilor, considerând că suntem protejați în cazul unui război
Alianța Nord Atlantică este între primele șase țări aliate când vine vorba despre susținerea apartenenței la Alianța Nord-Atlantică. Cu alte cuvinte, 82% dintre cetățenii români ar vota pentru ca țara noastră să rămână stat membru al NATO, un procent în scădere față de 85% în 2019 și 80% în 2020, dar în creștere față de 79% în 2022. Doar 9% dintre români ar vota pentru ieșirea din Alianță.
Apartenența României la NATO este asociată cu protecția statului nostru în cazul declanșării unui război.