A început lupta pentru șefia NATO. Klaus Iohannis, față în față cu contracandidatul său

A început lupta pentru șefia NATO. Klaus Iohannis, față în față cu contracandidatul său Klaus Iohannis și Mark Rutte. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Joi, Mark Rutte a abordat pentru prima dată subiectul candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia NATO. Premierul olandez a fost întrebat de un jurnalist din țara sa cum se simte în legătură cu perspectiva de a lucra împreună cu cineva care se consideră mai potrivit pentru poziția de conducere în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Declarația lui Mark Rutte despre Klaus Iohannis, contracandidatul său la șefia NATO

Joi, Mark Rutte a discutat pentru prima dată despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO. Premierul olandez a fost întrebat de un jurnalist din țara sa cum se va simți lucrând cu cineva care se consideră mai potrivit pentru poziția de conducere în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Rutte și-a exprimat aprecierea pentru președintele român.

„Cu siguranță nu o să fac asta, pentru că este un om minunat. Este președinte al României de 10 ani și am lucrat bine aproape mereu. Este un lider credibil pentru țara lui. Cât despre NATO, așa cum știți, nu zic nimic. (...)  Nu o să spun nimic despre NATO, nimic. În afară de ce i-am zis unui coleg de-al vostru în octombrie anul trecut”, a spus Mark Rutte, care se află ca și președintele Klaus Iohannis la Bruxelles.

Klaus Iohannis

Sursa Foto: Dreamstime

Klaus Iohannis consideră că e „o competiție atipică”

La pol opus, Președintele Klaus Iohannis a afirmat că are o abordare puțin diferită în privința viitorului Alianței Nord-Atlantice față de cea a contracandidatului său la funcția de secretar general al NATO, Mark Rutte.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fiind o competiţie atipică, nu cred că este rolul meu să spun despre celălalt competitor cum va face şi ce va face, dar cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi, cu siguranţă, sunt unele teme unde abordările noastre, ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat ce îl diferenţiază faţă de Mark Rutte, în candidatusa sa pentru şefia NATO şi de ce l-ar vota pe el în defavoarea lui Rutte, joi la Bruxelles, înaintea Consiliului European.

Rutte, sprijinit de greii alianței militare. Iohannis, sprijinit de Statele din Europa de Est

Statele baltice și Polonia sunt de acord cu o candidatură din estul Europei, la fel și Turcia și Bulgaria, inclusiv acestea din urmă s-ar număra printre susținătorii lui Iohannis, țară care este unul dintre cei mai vocali membri împotriva Rusiei.

În ceea ce-l privește pe Mark Rutte, Franța, Germania, Marea Britanie și Statele Unite sunt de acord cu candidatura sa și și-au anunțat sprijinul pentru omul politic olandez. Totuși, conform unor surse politice, Franța ar putea să își revizuiască atitudinea față de candidatura președintelui român și să voteze în favoarea României, având în vedere relațiile strânse dintre Klaus Iohannis și Emmanuel Macron.