Klaus Iohannis se va întâlni cu Mark Rutte, contracandidatul său la șefia NATO

Klaus Iohannis se va întâlni cu Mark Rutte, contracandidatul său la șefia NATOKlaus Iohannis și Mark Rutte. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis se va întâlni cu Mark Rutte, contracandidatul său la șefia NATO. Mark Rutte este favoritul oficial al marilor puteri UE.  Ca să obțină postul, însă, are nevoie de consens, dar în acest moment nu îl are. Statele din Europa de Est simt că acum este momentul să aibă o poziție decisivă pentru această funcție.

Klaus Iohannis se va întâlni cu Mark Rutte

Klaus Iohannis va avea o discuție cu premierul olandez demisionar Mark Rutte. Cei doi se întâlnesc miercuri la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pentru prima dată după ce Klaus Iohannis și-a anunțat oficial candidatura la funcția de Secretar General al NATO.

Potrivit unor surse diplomatice, președintele României se bazează pe sprijinul aliaților de pe flancul estic al NATO, inclusiv pe susținerea țărilor nou intrate în alianță, Finlanda și Suedia.

Klaus Iohannis va discuta cu Mark Rutte la reuniunea Consiliului European, în contextul în care candidatura președintelui român a fost catalogată de presa internațională drept una neobișnuită în acest moment.

Statele de pe flancul estic NATO, care sunt mult mai radicale în ceea ce privește atitudinea pe care ar trebui să o aibă Occidentul față de Rusia, îl susțin pe președintele României.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Klaus Iohannis se va întâlni cu Mark Rutte. Sursa foto: Facebook

Rutte, sprijinit de greii alianței militare. Iohannis, sprijinit de Statele din Europa de Est

Astfel, statele baltice sunt de acord cu o candidatură din estul Europei, la fel și Polonia, unul dintre cei mai vocali membri împotriva Rusiei. Inclusiv Turcia și Bulgaria s-ar număra printre susținătorii lui Iohannis.

În ceea ce-l privește pe Mark Rutte, știm că sunt de acord cu candidatura sa Franța, Germania, Marea Britanie li Statele Unite, care și-au anunțat, primele, sprijinul pentru omul politic olandez.

Totuși, din ce spun anumite surse politice, Franța ar putea să își schimbe atitudinea față de candidatura președintelui român și să dea un vot pentru România, având în vedere relațiile apropiate între Klaus Iohannis și Emmanuel Macron.

Ungaria nu-l sprijină pe Rutte

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a spus pe 5 martie că țara nu-l va sprijini pe premierul demisionar olandez, Mark Rutte, în încercarea de a deveni Secretar General NATO, pentru că a criticat regimul lui Viktor Orban.

„Cu siguranță nu putem sprijini alegerea în funcția de secretar general NATO a unei persoane care a vrut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat Szijjártó.

Și alte voci importante din Estonia au contestat legitimitatea lui Rutte de a ajunge la vârful NATO.

„Ce credibilitate morală are tipul ăsta?”, a declarat fostul preşedinte estonian Toomas Hendrik Ilves, arătând că Ţările de Jos nu şi-au respectat angajamentul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în timpul celor 13 ani în care Rutte a fost prim-ministru, a scris Politico.