România alocă prea puțin pentru Apărare. Ce procent din PIB a cheltuit, de fapt

România alocă prea puțin pentru Apărare. Ce procent din PIB a cheltuit, de faptArmata romana Sursa foto: MaPN

România a cheltuit în 2023 pentru Apărare doar 1,6% din Produsul Intern Brut(PIB), potrivit unui raport oficial al NATO.  Procentul este unul mult mai mic decât cerința Comisiei Europene și cele menționate  public de președintele Iohannis(n.r. 2% din PIB). Oficialii europeni dar și cei ai Alianței Nord-Atlantice au menționat că statele trebuie să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru Apărare.

Câți bani alocă România pentru Apărare. Planul de înzestrare a Armatei Române

NATO dă semnalul de alarmă în privința poziției agresive a Rusiei.

Sursa Foto- Dreamstime

Conform raportului NATO, citat de TVR,  România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuie 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent. Scăderea bugetului pentru Apărare nu a putut fi suplimentat în anul în care s-a încheiat din cauza deficitului bugetar, notează sursa aminitită.

România este primul stat NATO care primește sisteme aeriene de ultimă generație, după cum evz.ro a relatat.

„Avem livrările pentru a o achiziţie punctuală pe care am făcut-o anul trecut, de sisteme de tip apărare aeriană portabile pe care le-am cumpărat din Republica Coreea cu livrare rapidă şi aceste sisteme vor veni în acest an”, a precizat șeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul locotenent Teodor Incicaş, potrivit realitatea.net

Proiectul de înzestrare a Armatei  face parte din programul Umbrela Strategică a României, desemnat pentru achiziţia de diferite sisteme antiaeriene pentru Armata României.

NATO se bucură de încrederea românilor, considerând că suntem protejați în cazul unui război

NATO

NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Alianța Nord Atlantică este între primele șase țări aliate când vine vorba despre susținerea apartenenței la Alianța Nord-Atlantică. Cu alte cuvinte, 82% dintre cetățenii români ar vota pentru ca țara noastră să rămână stat membru al NATO, un procent în scădere față de 85% în 2019 și 80% în 2020, dar în creștere față de 79% în 2022. Doar 9% dintre români ar vota pentru ieșirea din Alianță.

Apartenența României la NATO este asociată cu protecția statului nostru în cazul declanșării unui război.