Nouă încercare a României de a intra în Schengen. Planul lui Ciolacu

Nouă încercare a României de a intra în Schengen. Planul lui Ciolacu Sursa foto: Arhiva EVZ

România se angajează într-un demers intens pentru a obține intrarea în zona Schengen în cursul acestui an, în ciuda opoziției exprimate în decembrie 2022 de către Austria față de aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație.

În această situație, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că mai multe țări din zona Schengen au implementat verificări suplimentare la frontiere, motiv pentru care România nu ar trebui să își piardă optimismul.

Marcel Ciolacu: România dorește să adere la Schengen

Sunt multe țări care au cerut o gestionare mai strictă a persoanelor când trec granița. România dorește să adere. Încercăm în luna decembrie să ajungem cât mai aproape de această negociere.

O să continuăm și pe căi diplomatoce și cu toată puterea de convingere să schimbăm părearea d-luicancelar Nehammer”, a spus Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Extinderea controalelor are loc ca urmare a atacurilor teroriste recente din mai multe țări europene, evenimente desfășurate în contextul războiului din Israel și Hamas.

Cum i-a păcălit Guvernul pe români. Nu va exista o plafonare a prețurilor

Ciolacu / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Mai multe țări și-au închis granițele din cauza migrației

Președintele Klaus Iohannis a transmis aceeași idee vineri. A exprimat opinia că spațiul Schengen pare să fie aproape inexistent, mai ales după ce mai multe țări au decis să își închidă frontierele ca răspuns la presiunea migrației.

Iohannis a adăugat că argumentele formulate de Austria în favoarea blocării aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen par a fi nejustificate. Mai ales dacă se ia în considerare faptul că Austria a acceptat aderarea Croației.

„Din cauza migrației, care este destul de importantă, multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează.

E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe de mult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a spus președintele.

Aderarea României la Schengen, pe agenda preşedinţiei Spaniei, spune Marcel Ciolacu

După reuniunea liderilor PES desfășurată la Bruxelles joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că aderarea României la Spațiul Schengen se află pe agenda președinției spaniole a Consiliului European.

Premierul a declarat că nu există excepții în rândul liderilor socialiști europeni, care susțin unanimitate aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

De asemenea, Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European împărtășesc această poziție. La acest moment, toți liderii social-democrați consideră că România și Bulgaria sunt îndreptățite să facă parte din spațiul Schengen.

Urmează la Malaga să detaliem şi sper ca până atunci să se formeze şi noul guvern din Spania. Este pe agenda preşedinţiei Spaniei aderarea României la spaţiul Schengen”, a mai spus Ciolacu, întrebat dacă România va discuta chestiunea la următorul Consiliu JAI.