România, acuzată că nu respectă condițiile de intrare în Schengen. Cine se opune acum aderării noastre
- Iulia Moraru
- 25 noiembrie 2022, 17:57
După Olanda, Austria și Suedia, alți cetățeni se întorc împotriva României și vor să blocheze intrarea țării noastre în spațiul Schengen. De data aceasta însă, amenințările vin chiar din interiorul statului român.
Ținutul Secuiesc a transmis o scrisoare oficială prin care militează împotriva primirii României în spațiul Schengen, delimitându-se de afirmațiile ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, care a precizat că România îndeplinește toate criteriile pentru a adera la Schengen.
Maghiarii din România vor să blocheze intrarea României în Schengen
Consiliul Național Secuiesc, o organizație politică ce militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc, a adresat o scrisoare miniștrilor de Externe ai statelor membre, în care acuză România că nu respectă și nici nu garantează drepturile minorităților naționale de pe teritoriul ei.
Consiliul Național Secuiesc a fost format la finalul anului 2003, iar în prezent, este condusă de Balázs Izsák din Târgu Mureș. Principalul obiectiv declarat al acesteia este autonomia Ținutului Secuiesc.
„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani.
România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul său. Considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior”, se arată în scrisoare transmisă de Consiliul Național Secuiesc.
Cseke Atilla a numit comentariile Consiliul Național Secuiesc „irelevante”
Ministrul Dezvoltării Cseke Atilla a încercat încă de când au apărut scrisorile în spațiul public să se delimiteze de conținutul lor, punctând că UDMR a afirmat dintotdeauna că, din 2011, România îndeplineşte condiţiile tehnice.
„UDMR a afirmat dintotdeauna că, din 2011, România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii propuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că aceste criterii, odată îndeplinite, România ar trebui să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legate de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante”, a spus ministrul.
În acest moment, există trei state membre care iau în calcul să blocheze aderarea României, Bulgariei și Cehiei la Schengen, și anume Suedia, Olanda și Austria, potrivit jurnalul.ro.