EUROVISION 2011. „Abonată” la punctele din Diaspora, România nu a mai ajuns în Top 10
- Anca Simionescu
- 15 mai 2011, 17:05
România a primit puţine nominalizări din partea ţărilor din Europa în această seară şi a obţinut doar locul 17, ironic, chiar numărul de intrare în concurs.
Nici un punct din patria lui David Bryan, in schimb, uimitor ne-au salvat Belgia şi Italia şi suţinătoarele noastre din fiecare an, Moldova şi Spania. În rest câteva puncte de la Israel, Turcia, Azerbaidjan sau Olanda. Prietenii noştri din Grecia nu şi-au amintit în acest an de noi. Mai norocoasa decat noi, Moldova s-a clasat pe locul 12.
Cele mai aşteptate evoluţii au fost cele ale marilor finaliste Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie şi Spania. Văzute în premieră, show-urile n-au dezamăgit.
Amaury Vassili -"Sognu" reprezentantul Franţei, tânărul de 22 de ani, cu o voce puternică a fost creditat de casele de pariuri cu cele mai mari şanse la primul loc. Blue, reprezentanţii Marii Britanii au venit cu o melodie destul de comună, dar s-au bazat pe trupa ce are foarte mulţi fani. O surpriză plăcută a fost melodia Spaniei, Lucía Pérez - "Que Me Quiten Lo Bailao", ce se anunţă a fi şlagărul estival al acestui an. Categoric melodia reprezentei Moldovei, Zdob şi Zdub, "So Lucky" a fost pata de culoare a acestei ediţii. Hotel FM a avut o evoluţie bună şi a reuşit să mobilizeze sala. O scenografie mai plină de viaţă nu ne-ar fi stricat însă.
Cine ne-a salvat de fiecare dată
Moldova şi Spania au fost ţările care ne-au acordat, aproape de fiecare dată, cel mai mare punctaj la Eurovision. Printre ţările care ne-au simpatizat şi susţinut se mai numără Israel, Ungaria, Serbia, Cipru sau Portugalia. Pentru prima dată anul trecut am primit un punctaj mare din partea Marii Britanii (8 puncte), a Norvegiei (10 puncte) sau a Olandei (5 puncte).
Deşi România participă la Eurovision din 1993, Dida Drăgan cu melodia “Blestem” care nu a trecut de semifinale, primul succes a venit abia în 2002, când Monica Anghel, aflată la a doua participare, ne-a reprezentat alături de Marcel Pavel cu melodia “Tell Me Why” în Estonia şi a obţinut clasarea pe locul 9 cu 71 de puncte.
Cele mai multe puncte le-am obţinut de la Rusia şi Macedonia (12p) şi Grecia, Cipru şi Israel (8p). A fost şi ultimul an în care Rusia ne-a acordat punctaj maxim.
Cea mai bună clasare, locul 3, a venit în 2005 când Luminiţa Anghel, alături de trupa Sistem a obţinut 158 de puncte cu melodia ”Let me try”. Românii a primit punctaj maxim din Spania, Portugalia si Israel 12 puncte şi pentru prima dată Ungaria, ne-a acordat 10 puncte. În acel an fraţii noştri de peste Prut ne-au dat doar 7 puncte, preferând să ofere punctajele mari către Ucraina, Rusia şi Letonia.
Cel mai mare punctaj din istoria participării noastre la Eurovision l-a obţinut Mihai Trăistariu, în 2006, cu piesa ” Tornero”– 172 puncte. Grecia, Spania şi Moldova au acordat punctaj maxim. A fost singurul an în care, cu exceptia Olandei şi a Principatului Monaco, România a obţinut puncte de la toate ţările.
La Eurovision 2007, România s-a clasat pe locul 13 cu 84 puncte În acel an, trupa Todomondo cu piesa "Liubi, Liubi, “I love You” a obţinut punctaj maxim doar din partea Moldovei şi Spaniei.
În finala Eurovision 2008, câştigată de Rusia (272 de puncte), Romania a ieşit pe locul 20 cu 45 de puncte. Nico si Vlad Miriţă au primit cele mai multe puncte de la Moldova şi Spania (12) şi 5 de la Israel.
Reprezentanta României, Elena Gheorghe, s-a clasat pe locul 19, din 25 de participanţi, cu 40 de puncte la Eurovision 2009 la Moscova. Piesa “The Balkan Girls” a obţinut cele mai multe puncte din partea Spaniei (7 p) şi Moldova (12 p).
A doua oară când România ocupa locul trei la Eurovision, în 2010 în Norvegia , Paula Seling&Ovi cu ”Playng with fire” au obţinut un punctaj de 162. Deşi „Playing With Fire” a primit punctajul maxim doar de la Moldova, cele 162 de puncte au fost adunate de la 29 de ţări dintre cele 38 cu drept de vot.