România a semnat acordul privind Parteneriatul Strategic din energie. Klaus Iohannis: „Constituie un cadou pe termen lung între ţările noastre”

România a semnat acordul privind Parteneriatul Strategic din energie. Klaus Iohannis: „Constituie un cadou pe termen lung între ţările noastre” Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

România a semnat alături de Georgia, Ungaria și Azerbaijan acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Klaus Iohannis consideră că este un cadou pe termen lung pentru țările inplicate.

Klaus Iohannis și-a început discursul prin a mulțumi guvernelor din Azerbaidjian, Georgia și Ungaria pentru că au semnat alături de România acordul Parteneriatului Strategic în domeniul energiei verzi. Președintele a continuat prin a spune că securitatea energetică și cooperarea regională au reprezentat subiecte importante atât pentru țara noastră, cât și pentru Uniunea Europeană. Șeful statului a adăugat că statele din Europa trebuie să dea dovadă de mai multă solidaritate pentru a putea rezolva pericolele din vecinătate. Liderul de la Cotroceni a făcut referire la războiul din Ucraina.

Iohannis a mai spus că „Acest acord constituie un cadou pe termen lung între ţările noastre, într-o serie de domenii foarte importante”. Președintele a asigurat că domeniul transporturilor și al comercializării de energie va fi ajutat foarte mult prin dezvoltarea unui tehnologii de transmitere. Este vorba de un cablu submarin care va transporta energie prin Marea Neagră. „Un acord ambţios care arată că putem împreună să asigurăm o contribuţie valoroasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune”, a precizat Iohannis.

Un cablu submarin va transporta energie prin Marea Neagră

Șeful statului a explicat că un cablu submarin va transporta energia verde din Georgia prin Marea Neagră. Președintele a declarat că statele europene trebuie să se gândească cu mai mult curaj la energia verde. El a subliniat că potențialul de energie verde în zona Caspică este foarte mare. Așadar, este nevoie să fie luate măsuri în acest sens pentru a asigura securitatea energetică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că e nevoie de mai multe interconexiuni, mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică este un răspuns la mişcarea strategică, va spori adaptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi calitatea rutelor de transport”. Președintele a punctat că prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, oferă încredere că acest acord va fi pus în practică. „ În etapa următoare, cablul submarin va fi amplsat în Marea Neagră şi ne dorm sporirea legăturilor de trabsport maritim de la Constanţa în Georgia”, a încehiat Klaus Iohannis.