200 de kilograme de deșeuri de la reactorul de la Măgurele vor ajunge în Federația Rusă, în baza unui acord semnat astăzi la București.
Întâlnirea a avut loc astăzi, la hotelul Mariott din București, iar contractul a fost semnat de preşedintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Vajda Borbala, iar din partea Rusiei de către Serghei Kirilenko, preşedintele Rosatom. România a cumpărat combustibil nuclear în anii '60, din fostul URSS, iar protocolul stabilea ca deșeurile să ajungă tot pe teritoriul Rusiei.
Statele Unite au intrat pe fir, pentru a se asigura că deșeurile, printre care și o importantă cantitate de uraniu îmbogățit și 93 de grame de plutoniu, nu vor apuca pe căi greșite. Astfel, Departamentul american al Energiei a alocat cinci milioane de dolari pentru transportul combustibilului.
România nu are depozit pentru deșeurile înalt radioactive
"Banii necesari pentru această operațiune sunt asigurați de partea americană. Am convenit cu partea rusă ca deșeurile să rămână definitiv în Rusia, chiar dacă protocolul stabilea ca deșeurile să se întoarcă în România peste alți 20 de ani. Noi nu avea unde să le ținem, nu avem un depozit pentru stocarea deșeurilor puternic radioactive", a declarat Borbala pentru evz.ro.
Aceasta crede că România va avea un astfel de depozit abia în 2050.
Inițial, România trebuia să plătească Rusiei 3,5 milioane de dolari pentru depozitarea deșeurilor, dar CNCAN a negociat și a reușit să obțină un preț de circa patru ori mai mic - aproximativ 780.000 de euro. Transportul acestor deșeuri se va face fie naval, fie pe calea aerului.
CITIȚI ȘI: Cum va arăta România nucleară peste 20 de ani