CE a lansat procedura de deficit excesiv împotriva unor ţări care au depăşit limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar, prevăzută în Pactul de Creştere şi Stabilitate al Uniunii Europene.
Comisarul european al Afacerilor economice, Joaquin Almunia, a justificat această decizie prin faptul că deficitele publice ale statelor avute în vedere a depăşit valoarea de referinţă de 3% din PIB în 2008, limită fixată prin actul de stabilitate european.
O astfel de procedură vizează intensificarea presiunilor asupra statelor în cauză până când acestea reuşesc să îşi readucă deficitele în limita impusă de Uniunea Europeană. În unele situaţii se poate merge până la adoptarea unor sancţiuni împotriva ţărilor în cauză.
Problema care se ridică acum este ce termen le va acorda Comisia Europeană acestor ţări pentru a-şi reduce deficitele.
Cele şase ţări vizate sunt: •Franţa •Grecia •Spania •Irlanda •Letonia •Malta Pedepsirea indisciplinei fiscale în spaţiul comunitar a fost şi continuă încă să fie un subiect sensibil pe agenda politică a Uniunii Europene. România s-a aflat printre statele-membre cu probleme în sectorul deficitului bugetar, dar absenţa de pe lista avansată astăzi de oficialii de la Bruxelles indică faptul că previziunile optimiste ale Guvernului Boc pentru 2009 au cântărit mai greu în ochii Comisiei decât semnalele de alarmă ce anunţau un deficit de aproape 4.5% pentru anul în curs.
Chiar şi în absenţa României însă, dilemele europene rămân la cote înalte, separate între opţiunile naţionale şi cele comunitare. Prezenţele Franţei, Spaniei sau Irlandei pe lista ţărilor cu deficite bugetare peste limită indică în clar impasul în care se află Uniunea. Întrebarea rămâne deschisă: au voie statele să „cheltuie” mai mult decât le permite Pactul European de Stabilitate pentru a combate efectele recesiunii?
CITIŢI ŞI