România a pierdut procesul la CEDO. Avocatul Daniel Chitic, daune de mii de euro
- Georgeta Petrovici
- 19 ianuarie 2020, 22:02
Avocatul Daniel Chitic a câștigat la CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligând România să-i plateasca daune morale de 5.000 de euro pentru că o judecătoare i-a încălcat libertatea de exprimare și pe cea de întrunire. Este vorba de judecatoarea Delia Roxana Alecu (de la Judecătoria Sectorului 1, București), cea care a avut pe rol procesul vizând o amendă pe care Dan Chitic o primise abuziv de la Jandarmerie, în contextul protestelor anti-Băsescu din ianuarie 2012.
În ianuarie 2012, jandarmul Marius Necula l-a amendat pe avocatul Daniel Chitic cu 300 de lei, pentru ”tulburarea ordinii și liniștii publice”, considerând că a participat fără drept la protest. Ulterior, în plângerea împotriva amenzii, adresată Judecătoriei Sectorului 1, avocatul a relatat că își aștepta soția în zona Teatrului Național în timpul protestelor amintite, când a fost bruscat de jandarmi, dus la secția de Poliție, reținut abuziv timp de două ore, apoi amendat.
Lt.-col. Marius Necula a menționat în procesul-verbal că avocatul „a tulburat ordinea și liniștea publică în zona mai sus menționată (n.r. Teatrul Național), scandând lozinci contra regimului politic actual”. În instanță, avocatul, deși a demonstrat că nu a participat la proces, nu a obținut anularea amenzii, ci schimbarea ei în avertisment, conform deciziei judecătoarei Delia Roxana Alecu.
Judecătoarea i-a încalcat avocatului Daniel Chitic prezumția de nevinovăție, scriind în sentință că ”instanța apreciază că, câtă vreme petentul nu a făcut dovada ca agentul constatator nu s-a aflat la fața locului, sarcina probei în dovedirea nevinovăției petentului îi revine acestuia. În ceea ce privește temeinicia aplicării sancțiunii, raportat la aprecierea gravității faptei săvârșite și la datele din care să rezulte aceasta, instanța constată că plângerea petentului este întemeiată în parte, în ceea ce privește sancțiunea aplicată, petentul nefăcând însă dovada că nu a săvârșit fapta imputată, pentru următoarele considerente: Deși petentul a susținut faptul că nu a săvârșit fapta pentru care a fost sancționat, nu a putut demonstra acest lucru prin proba video și nici prin alte înscrisuri depuse la dosar (...)”.
Sentința a fost dată în ciuda celor prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului care prevede că ”Orice persoană acuzată de o infracțiune este prezumată nevinovată până ce vinovația sa va fi legal stabilită”.
După ce a epuizat toate căile de atac în România, cazul a ajuns pe masa judecătorilor CEDO. Completul format din judecatorii Faris Vehabovic, Iulia Antoanella Motoc și Carlo Ranzoni, a constatat în unanimitate că avocatului Daniel Chitic i-a fost încălcată libertatea de exprimare (art. 10 din Convenția EDO), obligând, în data de 14 ianuarie, statul român să-i plăteasca acestuia daune de 5.000 de euro, în termen de 3 luni de la comunicarea hotărârii.
Lumea Justiției a mai scris despre judecătoarea Delia-Roxana Alecu. Aceasta a respins plângerea procurorului DIICOT Ionel Tudosan prin care solicita daune morale în urma unui dosar făcut la comandă, și în care a fost achitat definitiv. Conform aceleiași surse, soțul judecătoarei oferă consultanță juridică pentru SRI cel puțin din anul 2010 (de când datează cea mai veche declarație de avere publicată de judecătoare pe site-ul Agenției Naționale de Integritate).