Peste 1,2 milioane de doze au expirat în mai 2008. Actualul ministru al sănătăţii acuză fosta guvernare că nu a refăcut rezerva de antivirale.
Stocul de medicamente antivirale al României, singurele care sunt eficiente în tratarea noii tulpine de virus A/H1N1, a fost actualizat, a anunţat ieri ministrul sănătăţii, Ion Bazac. Dacă, în urmă cu câteva zile, aveam medicamente pentru tratarea a 40.000 de bolnavi, acum s-a ajuns la 460.000 de doze, însă rezerva acoperă în jur de 2% din populaţie, ceea ce ne apropie de ţări precum Mexicul şi Brazilia.
Putea fi însă mult mai bine, arată ministrul sănătăţii, care a criticat fostul executiv pentru că nu a refăcut rezerva de antivirale şi a irosit numeroase doze de medicamente. În luna mai 2008 a expirat un stoc de 1.280.000 de doze de antivirale, cumpărate la gripa aviară. Acestea puteau fi distribuite sau schimbate cu altele valabile apelându-se la farmacii sau la producători, însă asta nu s-a întâmplat.
Eugen Nicolăescu, care conducea Ministerul Sănătăţii (MS) în 2008, susţine că actualul guvern nu vrea decât să distragă atenţia de la probleme mai grave şi că el nu are nicio vină. Meci Bazac - Nicolăescu
După împrospătarea stocului de antivirale, ţara noastră are acum o rezervă de 460.000 de doze. „Acestea sunt suficiente pentru situaţia actuală. Dacă va fi cazul, vom creşte rezerva, putând ajunge să acoperim 25% din populaţie”, a anunţat ieri ministrul sănătăţii.
El a acuzat fosta conducere a MS că nu s-a ocupat de reactualizarea stocului de medicamente antivirale, cumpărate când au fost probleme cu gripa aviară. „Peste 1,2 milioane de doze de antivirale au expirat în luna mai 2008, fără a fi schimbate sau distribuite”, a comentat ministrul. Eugen Nicolăescu, cel care conducea ministerul anul trecut, afirmă însă că cifrele sunt umflate. „Nu cred că este adevărat. Din câte ştiu eu, stocul a fost făcut în 2006, iar perioada de valabilitate era între 3 şi 6 ani. În plus, este vor ba despre pastile, nu despre cutii. Oricum, intra în atribuţiile celor de la Direcţia de sănătate publică să refacă stocurile de me dicamente, nu în cele ale mi ni s trului”, ne-a declarat fostul şef al MS. Medicamente interzise în farmacii
Pentru a nu exista tentaţia de a face rezerve de astfel de medicamente şi de a le utiliza abuziv, ministrul actual al sănătăţii a anunţat că a blocat comercializarea antiviralelor prin farmacii. „Aceste medicamente nu se iau preventiv şi nu sunt eficiente decât în cazul confirmării infecţiei cu A/H1N1, doar medicul fiind în măsură să le prescrie. Automedicaţia nu determină prevenirea bolii, ci cauzează rezistenţă”, a declarat Ion Bazac. Reţeta noului vaccin va fi gata pe 20 mai
În ceea ce priveşte capacitatea pe care ţara noastră o are de a produce vaccinul contra noului virus, aceasta se limitează, în acest moment, la 2 milioane de doze.
„Dacă se impune, avem posibilitatea să înfiolăm şapte milioane de doze. Primul lot ar putea fi pro dus în luna septembrie”, sus ţine ministrul sănătăţii. Reţeta vacci nului contra noului virus ar trebui pusă la punct de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi trimisă producătorilor din toată lumea în jurul datei de 20 mai.
DOTĂRI NOI
Virusul va putea fi identificat şi la noi Din această săptămână, virusul gripei porcine A/H1N1 va putea fi identificat şi în ţara noastră, la Institutul „Cantacuzino”. „Vom primi reactivi pentru ca, în cazul în care ar apărea cazuri de infectare cu noul tip de gripă, să poată fi pus diagnosticul în România. Tulpina izolată va fi trimisă apoi la Londra”, a anunţat ieri ministrul sănătăţii, Ion Bazac, care susţine că cele 33 de probe recoltate până acum de la români care s-au aflat în zone de risc au fost negative.
COMUNICARE Campanii la televizor şi scrisori de informare trimise prin poştă
Românii vor găsi în cutiile poştale scrisori în care vor fi informaţi despre noul virus gripal A/H1N1. „Scrisorile vor fi distribuite prin Poşta Română începând de săptămâna viitoare”, a anunţat dr. Alexandru Rafila, desemnat comunicator în problemele legate de noul virus. Modelul de scrisoare este similar celui care va fi distribuit către toţi cetăţenii UE şi oferă informaţii despre modul în care se transmite virusul şi prevenirea infecţiilor. În plus, în scurt timp va începe o campanie la televiziune prin care cei care au semne de boală şi au călătorit în zone la risc sunt rugaţi să se prezinte la un spital de boli infecţioase.
Antiviralele pot înjumătăţi decesele cauzate de pandemie
O rezervă de medicamente antivirale suficientă pentru a acoperi nevoile a 65% din populaţia unei ţări ar putea reduce cu până la 50% numărul deceselor cauzate de o pandemie de gripă. După cum reiese în urma simulărilor pe calculator, o asemenea reducere a ratei îmbolnăvirilor şi a deceselor ar însemna o economie de 70.000 $ la 1.000 de locuitori.
Citiţi şi:
Gripa porcină provoacă reacţii disperate în lume SENATUL EVZ: Vine gripa. Porcii sunt aici Româncă în Mexic: „Vă scriu dintr-un oraş pustiu” SENATUL EVZ: Ignatul oamenilor 21 de medici revin din Mexic Evitaţi călătoriile în Mexic! Prevenim gripa porcină doar pe hârtie | VIDEO Gripa mexicană vine spre România Gripa porcină se apropie