Cu tranzacţiile realizate de Petrom şi Rompetrol, ne-am aliniat tendinţei generale din regiune: afaceri mari în domeniul energetic.
KazMunaiGaz a cumpărat Rompetrol, Petrom a preluat Petromservice şi Shell, Softwin a vândut 10% din BitDefender, Carrefour a cumpărat lanţul de supermarketuri Artima, fondul de investiţii Tiger Fund Management a preluat un pachet de 30% din eJobs.ro, Kandia-Excelent a fost achiziţionată de grupul britanic Cadbury Schweppes.
Cel puţin săptămânal a apărut o astfel de ştire de-a lungul acestui an. Conform „Financial Times“, nu doar România a avut cel mai dinamic an la capitolul fuziuni şi achiziţii. Valoarea tranzacţiilor ale căror obiective au fost companii est-europene a crescut de aproape şapte ori în ultimii opt ani, de la 23,2 miliarde de dolari în 2000 la 154 de miliarde de dolari în 2007, regiunea intrând astfel în topul destinaţiilor favorite pentru investitori. Remarcabil a fost mai ales avansul înregistrat în ultimii doi ani, în condiţiile în care, în 2006, valoarea totală a acestor tranzacţii s-a plasat la 86,1 miliarde de dolari, potrivit unei analize a Thomson Financial, citată de „Financial Times“, într-un supliment publicat ieri. Analiştii se ocupă şi de alte domenii care înregistrează un adevărat boom: vânzările de maşini Megatranzacţie în aşteptare Cea mai „tare“ tranzacţie din regiune, oferta de 16 miliarde de dolari avansată de grupul austriac de petrol şi gaze naturale OMV pentru concurentul ungar MOL, nu s-a materializat încă. Eventuala tranzacţie ar avea ecouri şi în România, întrucât OMV este proprietarul Petrom, iar piaţa locală este una dintre cele mai importante pentru MOL.
Energia ţine capul de afiş Sectorul dominant în ceea ce priveşte volumul fuziunilor şi achiziţiilor este cel al energiei, acoperind 70% din valoarea totală a tranzacţiilor incluse pe lista Thomson Financial. Fără a lua în calcul interesul OMV pentru MOL, sectorul de energie a fost dominat de achiziţiile operate în Rusia, efectuate mai ales de către companii locale. Cea mai importantă sursă de activitate pe acest segment a fost reprezentată de divizarea UES, o companie de electricitate, în unităţi de producţie şi distribuţie de energie, dar şi licitarea activelor grupului falimentar de petrol Yukos. Rusia e ţinta investitorilor Cea mai mare piaţă regională pentru fuziuni şi achiziţii în ultimul an a fost Rusia, unde s-au realizat aproape două treimi din totalul tranzacţiilor din Europa Centrală şi de Est de la începutul anului, potrivit „FT“. Pe poziţia următoare s-a clasat Ungaria, luând în considerare propunerea de fuziune OMV-MOL, urmată de Cehia, în urma fuziunii în valoare de 4,09 miliarde de dolari între grupul italian de asigurări Generali şi compania locală de management al activelor PPF, controlată de antreprenorul ceh Petr Kellner. VECINI Investiţiile curg spre Rusia În acest an, şeful statului rus şi-a arătat muşchii întregii lumi. Fotografii cu Vladimir Putin pescuind la bustul gol au fost distribuite de Kremlin cu un mesaj clar: un lider dur pentru o ţară dură, relevă analiza publicată de „Financial Times“. După ce, anul trecut, s-a impus pe piaţa internaţională a energiei scumpind petrolul şi gazele, în 2007, Rusia s-a făcut remarcată în afară cu ocazia discuţiilor despre scutul american antirachetă sau situaţia din Kosovo. Influenţa energetică rămâne în continuare cartea cea mai puternică din mâna oficialilor ruşi. Cu o economie în creştere şi forţă de muncă ieftină, Federaţia Rusă atrage din ce în ce mai multe investiţii străine. Aceasta, în pofida nivelului înalt de corupţie şi a instabilităţii legislative. De altfel, alesul lui Putin pe post de succesor, Dmitrii Medvedev, preşedintele Gazprom de orientare pro-occidentală, este privit cu ochi buni de investitori. Cu toate acestea, se pare că după alegerile din martie anul viitor, Putin va continua să deţină pârghiile puterii. (Ana Bâtcă)