România a fost sancționată moral. Europarlamentarii au închis ochii la protocoale

România a fost sancționată moral. Europarlamentarii au închis ochii la protocoale

Ieri, în Parlamentul European s-a dat votul final pe Rezoluția împotriva României. Potrivit procedurii, întâi au fost votate cele 18 amendamente pe care europarlamentarii le-au depus de la începutul lunii octombrie, când textul Rezoluției a fost dezbătut în PE. Votul a fost în felul următor: 473 pentru, 151 împotrivăși 40 de abțineri. Cel mai vechi europarlamentar, germanul Elmar Brok, a susținut necesitatea activării articolului 7 în cazul României, așa cum s-a întâmplat cu Ungaria și Polonia. În țară, în timp ce social-democrații critică documentul, liberalii sunt în extaz.

Rezoluția împotriva României face referiri la încălcarea statului de drept, a libertății de exprimare, corupție, iar amendamentele depuse au adăugat sau înlăturat anumite aspecte. Amendamentul depus de România, referitor la protocoalele secrete nu a fost votat, dar PE a luat act de el. Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, prin Judith Sargentini, europarlamentara care a făcut raportul pe Ungaria, a avut cele mai multe amendamente.

 

Poziția ambiguă a președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a avut o atitudine bizară pe parcursul discuțiilor despre România în Parlamentul European. În 23 octombrie, când a ținut un discurs în PE, Iohannis a declarat că nu ar fi corect ca forul european să voteze împotriva României înainte de preluarea de către țara noastră a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, că ar fi fără precedent.

În țară, Iohannis a tunat și fulgerat și a afirmat că România nu este capabilă să gestioneze această funcție. Chiar dacă președintele a crezut că nu-l aude nimeni, politicienii europeni au reacționat. Germanul Elmar Brok, din partidul Angelei Merkel, care este europarlamentar de 38 de ani, a cerut activarea articolului 7 împotriva României (interzicerea dreptului de vot).

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a declarat Brok.

 

Vocea greilor din Parlament

Manfred Weber, președintele PPE, grup politic din care fac parte și liberalii: „Statul de drept este fundamental. Cer acum să fim clari privind principiile fundamentale ale statului de drept și mai sunt multe de făcut în România”.

Udo Bullmann,iderul grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, din care fac parte și europarlamentarii PSD: „Nu e nicio voce din Comisie și nicio voce credibilă din Parlamentul European care să ceară declanșarea articolului 7. Este loc de îmbunătățiri și trebuie făcute îmbunătățiri în multe, multe aspecte, dar să compari situația presei din România cu cea din Polonia sau Ungaria nu este același lucru, scuzați-mă, și știți asta. Deci, se mai pot face încă multe pentru o presă pluralistă, critică în România. Situațiile nu sunt comparabile, dar echipa mea nu a închis ochii la nimic. Salutăm dedicarea Guvernului României când a spus că va aplica recomandările Comisiei de la Veneția, dar asta trebuie, să fie și aplicată”.

 

Liberalii au votat pentru, Tokes Laszlo s-a abținut

Alături de românii din grupul socialiștilor și democraților, au votat împotriva Rezoluției umanista Maria Grapini, Norica Nicolai, Renate Weber (ALDE). Aproape toți conservatorii și reformiștii (ECR), 9 populari din Ungaria și Slovacia, 12 europarlamentari socialiști din Bulgaria, Austria și Slovacia au votat împotriva Rezoluței. Tokes Laszlo, care este acum reprezentantul FIDESZ din Ungaria, s-a abținut. La fel și Sogor Csaba (UDMR), deși grupul din care fac parte ambele formațiuni, PPE, a votat pentru.

Pentru Rezoluție au votat: Monica Macovei, Cristian Preda, Daniel Buda, Teodor Stolojan, Adina Vălean, Mihai Țurcanu, Traian Ungureanu, Siegfried Mureșan, Marian Jean Marinescu.

 

Furie, resemnare, triumf - reacțiile politicienilor români

Majoritatea politicienilor au căzut de acord că Rezoluția, dacă nu vine cu sancțiuni, este doar un document politic și atât. Totuși, România trebuie să țină seama de recomandări deoarece, de acum, va fi tratată ca un eliberat condiționat care, la prima greșeală, va fi sancționat de două ori.

Dan Nica, europarlamentar PSD: „Știm bine că îndeplinim toate condițiile să intrăm în Schengen, și cu toate acestea suntem încă blocați din motive politice. Știm că am făcut progrese în ceea ce privește macroeconomia, și cu toate acestea suntem încă tratați ca o țară din Lumea a treia. Venim și demonstrăm abuzurile DNA și ale serviciilor secrete, dar ele sunt ignorate în mod ostentativ. Dreapta populistă, care a pus stăpânire pe Europa, nu este interesată de toate aceste nedreptăți flagrante. Singura preocupare este creionarea imaginii unei Românii slabe, prin acțiuni precum această rezoluție.

Documentul nu este altceva decât o colecție de sloganuri politicianiste, fără valoare efectivă și al cărui singur rol este menținerea țării noastre la periferia Uniunii Europene. Există interese foarte mari ca țara noastră să nu fie un partener egal la masa negocierilor, motiv pentru care este lovită constant prin asemenea demersuri. Și mai trist este că la aceste acțiuni participă și europarlamentari români, oameni precum Monica Macovei sau Cristian Preda, care și-au făcut o misiune din a sabota România în Parlamentul European.”

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE: „Adoptarea rezoluției nu va presupune nimic. Ea nu are nicio consecință juridică. Nici nu au îndrăznit să ceară activarea articolului 7 cum se specula în țară pentru că și-au dat seama că ar fi fost nesustenabil juridic. În România nu s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat în Ungaria și Polonia. Există însă și aici duble standarde, pentru că nouă ne reproșează că de ce nu lăsam președintele să numească procurorii, iar Poloniei îi reproșează că de ce lasă președintele. Foarte mult politicianism la Bruxelles”.

Maria Grapini, europarlamentar PPU-sl, intervenție în PE: „Nu am votat Rezoluția. Este o Rezoluție a ipocriziei. De ce dorește PE ca țara mea să fie pusă la colț? Ne dați rețete pe care nu le aplicați în țările dumneavoastră. În ce țară s-a mai implicat UE când s-a schimbat conducerea unei instituții? S-a crat o țară a procurorilor, lăsați-ne în pace! Noi nu am încălcat Tratatul, UE încalcă Tratatul și regulamentul Schengen. Sunt revoltată, este o nedreptate pentru țara mea”.

Siegfried Mureșan, europarlamenar PNL: „Am votat în Parlamentul European o rezoluție care apără România și pe români de atacurile Guvernului PSD - ALDE.

Rezoluția nu cere nicio sancțiune pentru România, rezoluția apără România și pe români de politicienii care vor să controleze justiția. Noi, PNL, am criticat dintotdeauna toate demersurile de slăbire a legilor justiției. Votul de astăzi în favoarea rezoluției și de susținere a oamenilor care vor justiție independentă este poziția firească ca urmare a demersurilor PNL de doi ani de zile de a se împotrivi tuturor atacurilor PSD - ALDE la valorile democratice europene”.

 Alina Gorghiu, senatoare PNL: Deja armata propagandistică a PSD cântă partitura anti - europeană, au fost scoase de la naftalină toate clișeele uitate din alte timpuri de la partidului pe care îl continuă PSD-ul (Comunist!!!). Nu am auzit niciodată așa stridențe de când a început România să se pregătească de aderare, acum 20 de ani. Așa că deja este o zi neagră pentru România și pentru destinul ei european, iar singurul vinovat este PSD. Rezoluția și Raportul nu critică țara România, ci ceea ce au făcut și fac Guvernul Dăncilă și majoritatea parlamentară. Și eu cer PSD să oprească imediat corul de atacuri iresponsabile la adresa Uniunii Europene!”

 

Ne puteți urmări și pe Google News