Medicul Virgil Musta afirmă că Terapia Intensivă este plină, iar o persoană care face o formă severă de Covid-19 nu mai are unde să fie tratată.
Avertisment dur semnalat duminică de medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Potrivit medicului, locurile de la Terapie Intensivă sunt pline. Acesta a transmis un mesaj tranșant, spunând ce se va întâmpla cu persoanele care prezintă o formă severă de COVID-19.
„Accentuez de fiecare dată. Important e să nu ne îmbolnăvim. Când ne-am îmbolnăvit, la ora actuală, s-ar putea ca peste o zi – două, să fii bolnav, să ai nevoie de internare și să nu mai ai unde să te internezi. Nu avem ce face.
Persoana respectivă va rămâne acasă și nu va putea beneficia de tratament. Sunt câteva medicamente pe care le poți auto-administra la domiciliu. Dar medicamentele esențiale nu le poți da la domiciliu.Terapia Intensivă este plină. Dacă cumva există o persoană care face formă severă și se decompensează, de asemenea, nu mai are unde să fie tratat. Suntem la pragul între viață și moarte și trebuie să înțelegem acest lucru și să fim foarte responsabili”, a avertizat medicul Virgil Musta.
Medicul a tras, de asemenea, un semnal de alarmă şi îi avertizează pe copii, părinţi, profesori şi reprezentanţi ai autorităţilor că debutul anului şcolar va fi dificil.
Specialistul spune că nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală. El recomandă respectarea la sânge a protocoalelor.
Medicul Musta a scris un mesaj pe Facebook în care vorbeşte despre reluarea cursurilor şi despre riscurile care apar.
„Este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista zero riscuri în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemiei, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie”, a scris Musta pe Facebook.
Evoluția pandemiei în România
Până astăzi, 4 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 135.900 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 108.135 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.835 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 5.003 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 03.10.2020 (10:00) – 04.10.2020 (10:00) au fost înregistrate 56 de decese (35 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Praho va, Sălaj, Sibiu, Vaslui și București.
Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani,15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 22 de decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la categoria de peste 80 de ani.
55 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.826. Dintre acestea, 598 sunt internate la ATI.